Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Република Южна Африка замрази плановете си да започне да имунизира срещу COVID-19 медицинските работници на първа линия с ваксината на „АстраЗенека“ (AstraZeneca). Това стана, след като стана ясно, че според малко клинично изследване ваксината, разработена от британско-шведската компания съвместно с Оксфордския университет, не е ефективна при предотвратяване на лека до умерена форма на заболяването, когато то е предизвиквано от най-разпространения в страната вариант на коронавируса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

РЮА получи 1 милион дози от ваксината на „Астра Зенека“ и се очакваше да започне да ги поставя на медицински работници в средата на месеца.
Министърът на здравеопазването Звели Мхизе обаче заяви снощи, че според предварителните данни от изследването препаратът осигурява само „минимална защита срещу лека-умерена“ форма на COVID-19, причинявана от т.нар. южноафрикански вариант на вируса.

В резултат южноафриканските власти са решили да спрат временно използването на ваксината, която е изглеждала ефективна срещу първоначалния вариант, обясни Мхизе. Той допълни, че учени ще проучат дали препаратът на „АстраЗенека“ предотвратява успешно тежка форма на COVID-19 или смърт след заразяване с южноафриканския вариант.

Изследването, което все още не е преминало през рецензия, е обхванало 2000 души, повечето от които млади и здрави. Най-разпространеният в РЮА вариант на коронавируса изглежда по-заразен и предизвика нова смъртоносна вълна на COVID-19 в страната. Над 90 процента от случаите на заболяването в Южна Африка са предизвикани от него.

Вчера от екипа, разработил ваксината на „АстраЗенека“ и Оксфордския университет, изразиха очакване до есента да са готови с модифицирана ваксина, ефективна срещу южноафриканския вариант.

РЮА е най-тежко засегнатата от пандемията държава в Африка. Страната е на 15-о място в света по брой регистрирани заразени - близо 1,5 милиона. Над 46 хиляди души са починали.

С тестове от врата на врата в съответните райони здравните власти в Англия се опитват да пресекат разпространението на южноафриканския вариант, преди той да се е разпространил масово и да подкопае британската ваксинационна кампания. До момента в Обединеното кралство са открити над 100 заразени с тази мутация.

Великобритания оглавява черната статистика в Европа с над 112 хиляди потвърдени смъртни случая, свързани с COVID-19. Тя обаче е по-напред от Европейския съюз с имунизационната кампания, като 11,5 милиона британци вече са получили първа доза ваксина, отбелязва Асошиейтед прес.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.