Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще одобри до седмици проектното финансиране на новия концесионер на Летище София.

Това обяви вицепрезидентът на институцията Лиляна Павлова. Тя говори на пресконференцията на ЕИБ за България.

Концесионерът на аерогарата е консорциумът „Соф Кънект“.

Той се е обърнал с молба към ЕИБ. Лиляна Павлова се надява проектът да бъде одобрен. Банката ще съфинансира инвестицията.

Вицепрезидентът не спомена конкретна сума. Източници от Люксембург споделиха пред Клуб Z, че в момента все още текат преговори и затова не може да бъде назовано никакво число.

През 2020 г. Групата на ЕИБ, включваща самата банка и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), е предоставила за различни проекти в България заеми, гаранции и ангажименти за дялово участие на стойност 443 милиона евро, отчете Лиляна Павлова.

Това представлява ръст от 23 на сто общо за финансовите дейности спрямо 2019 г.

През 2020 г. отпуснатите от ЕИБ заеми в България възлизат на 115 милиона евро.

ЕИФ е заделил почти 328 милиона за нови линии за малки и средни предприятия (МСП). Очаква се да бъде мобилизирана сума от 1,8 милиарда евро за МСП у нас. Това е 10-годишен рекорд на ЕИФ, отбеляза Павлова. По-голямата част от парите ще подкрепи тези предприятия, които изпитват трудности заради пандемията от коронавирус.

През декември 2020 г. успешно е приключил дейността си Европейският фонд за стратегически инвестиции, известен още като „Плана Юнкер“. Той е съвместна инициатива между ЕК и ЕИБ. Проектите по този план в България са на стойност 773 милиона евро. Подкрепата е под формата на гаранции, които трябва да мобилизират допълнителни инвестиции.