Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Соф Кънект" - новият концесионер на Летище "София", вече на практика може да започне работа по изграждането на собствената си система на управление на аеропорта. Това става възможно след като Комисията за защита на конкуренцията одобри договора между консорциума и министерството на транспорта, подписан още през юли. 

Така "Соф Кънект" вече официално получава изключителни права върху всички сключени договори на летището, върху всички услуги, предлагани до момента и върху пълната експлоатация на съоръженията му.

Решението на КЗК влиза в сила незабавно, въпреки че практически може да бъде и обжалвано в 14-дневен срок. Членовете на комисията са обявили своето мнение още на 19 ноември. 

Припомняме, че "Соф Кънект" е конгломерат от три отделни фонда на голямата майка Meridiam - френска компания, както и на строителната компания Strabag. За оператор на летището ще бъде използван експлоататорът на аеропорта в Мюнхен, но той няма да участва в консорциума. 

"Соф Кънект" получава летището за 35 години, докато мюнхенският оператор ще остане засега само за 12 години. 

Консорциумът спечели с оферта за изискуемото от държавата еднократно плащане в началото на 550 млн. лв, предложи третото по големина годишно концесионно възнаграждение 24,54 млн. евро или второто по размер в проценти – 32 на сто от общите приходи от всички дейности за текущата година. Кандидатът обеща и най-малък паричен обем от инвестиции за срока на концесията - 608 млн. евро. 

Извън финансовите параметри, оценената най-високо оферта от Министерството на транспорта, единствена предлага в хода на концесията намаляване и "конкуретни" летищни такси на летище София. 

В качеството си на концесионер, "Соф Кънект" се задължава да изгради нов терминал 3 за 10 години от стъпването си във владения, възможно е строителството и на нова писта.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.