Григор Димитров записа впечатляваща победа в първия кръг на „Аустрелиън оупън“ - 6:4, 6:2, 7:6(5) над хърватина Марин Чилич, бивш шампион на US Open.

В третия сет Гришо бе пробит за 3:5, но веднага върна брейка и частта стигна до тайбрек, в който българинът довърши хладнокръвно един от най-неудобните си съперници в миналото.

В следващия кръг Димитров ще срещне получилия „уайлд кард“ австралиец Алекс Болт (№174 в света), който се справи с Норберт Гомбос (Словакия) - 6:2, 6:2, 4:6, 6:3.

По-рано днес Цветана Пиронкова отпадна.

Гришо бе подкрепян от сплотена и шумна българска агитка, а някои от възгласите ѝ са познати от футболните стадиони.

Днес вървеше сервисът му, той записа само две двойни грешки. Хърватинът пък допусна много непредизвикани грешки, като напомни за някогашната си класа само в третия сет, но това не хвърля сянка върху отличното представяне на Димитров.

Той значително повече притесняваше опонента си на неговия сервис в откриващия сет. И успя да му вземе гейм в най-ключовия момент - за 4:3. Имаше шанс и за втори пробив, не го осъществи, но не се и забави още дълго със затварянето на сета - 6:4.

Във втория най-добрият ни тенисист бе още по-убедителен - ранен брейк, след това и втори, така набързо дръпна с 2:0 след 6:2.

В третия Марин Чилич, бивш номер 3 в света и многократен шампион от ATP тура, започна да напипва своя ритъм. Стабилизира началния си удар и намали грешките.

В осмия гейм се възползва от третата възможност и за първи път проби сервиса на Димитров. Когато обаче сервираше за намаляване на резултата, Григор му отвърна. Намали, после изравни и всичко трябваше да се реши в тайбрек.

След размени хасковлията първо бе догонващ, после си осигури аванс от два минипробива и от втория мачбол прекрачи в следващата фаза.

В сутрешната програма на първия ден нямаше изненади. Напред продължават Доминик Тийм, Александър Зверев (3:1 над Маркос Хирон), Стан Вавринка, Милош Раонич, Пабло Кареньо Буста (3:0 срещу Кей Нишикори), Франсис Тиафо, Райли Опелка, Феликс Оже-Алиасим, Мартон Фучович...

От поставените отпадна единствено Гаел Монфис - 2:3 срещу финландеца Емил Русовуори. Французинът, както и Марин Чилич, не са печелили мач от дълго време - Монфис от лятото, когато сезонът бе подновен в пандемията (страдаше от контузия), а хърватинът от есента.