Британските власти не възнамеряват да въвеждат паспорт за ваксинация срещу КОВИД-19, тъй като смятат това за дискриминация, каза заместник-министър Надим Захауи, който отговаря за бизнеса и промишлеността и за програмата за ваксиниране срещу коронавируса, цитиран от телевизия "Скай нюз". Това съобщи БТА.

"Не, нямаме такива планове. Не планираме да въвеждаме паспорт (за ваксинация) във Великобритания", каза Захауи в отговор на въпрос дали правителството има подобни намерения. "Първо, не знаем какво въздействие биха оказали ваксините върху нивото на предаване на вируса. Второ, това би било дискриминация. Мисля, че е правилно хората да отиват да се ваксинират, защото искат да го направят, а не да го правят, защото това е задължително условие за получаване на паспорт", заяви той. "До вчера сме поставили първата доза ваксина на 11,5 милиона души, а хората (които са ваксинирани) са получили от служителите на националната здравна служба карта със своите имена, датата на първата ваксинация и датата, когато трябва да бъде направена втората ваксинация. Ако други страни искат определено потвърждение, можете да се обърнете към своя личен лекар, който има всички ваши данни, а (полученият от него документ) може да се използва като потвърждение, че сте ваксинирани", каза Захауи.

По-рано в. "Таймс" съобщи, че британските власти са започнали да разработват цифрови паспорти за ваксинация срещу КОВИД-19 за граждани, които планират да пътуват в чужбина, след съответни искания от редица държави.
В статията беше спомената конкретно Гърция, където годишно ходят на почивка над 2 милиона британци, отбелязва ТАСС.