Президентът на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов е скептик за възможността да се сформира голяма коалиция между ГЕРБ и БСП за управление на държавата след парламентарните избори. Пред БНТ Пъранов призна, че е намеквал за такава коалиция още през 2008 г., но сега той не я вижда като възможна най-вече заради изключително дълбокото противопоставяне в самото общество. 

"Нормално е в предизборна обстановка да се говори по-малко за коалиции. Това се прави след като са ясни изборните резултати. Но е факт, че има прекалено тежка нетърпимост в българската политика", каза Първанов.

И допълни:

"Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват"

Според него широко обединение в ляво е трудно осъществимо, но такова обединение би дало отново шанс на левите партии да управляват страната.

Първанов потвърди позицията си срещу номинацията на доцент Атанас Мангъров в листите на АБВ за предстоящия парламент. Решението било обаче на ръководството на партията - т.е. на лидера й Румен Петков. Първанов смята, че епидемията у нас не трябва да се политизира, а кризата да бъде оставена на управлението на специалистите. Той самият се обяви за привърженик на твърдите мерки

Според Първанов президентът Румен Радев не е постигнал образа на обединител на нацията. Той коментира, че  Радев най-вероятно ще остане ярка опозиция на правителството, какъвто е бил в последните четири години.

"Надявам се на компромиси в името на националния интерес на държавата, а президентът трябва да бъде посредник - и социален, и политически", каза Първанов.