Трима алпинисти под връх К2 в планината Каракорум са в неизвестност вече 30 часа и тече операция по издирването им. 

В петък под втория по височина връх в света си (8611 м)  загуби живота си българският алпинист Атанас Скатов. Той загина след падане на връщане от Лагер 3 към базовия лагер при неуспешен опит за нощна атака на К2. По-късно беше открито тялото му. Тримата алпинисти са част от същата експедиция.

В ход е операция по издирване на им. Те предпочетоха вчера да останат в Лагер 3 и да направят нов опит за зимно изкачване на втория по височина връх на планетата.

Повече от 30 часа няма новини за Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор, съобщи алпинистът Чанг Дава Шерпа в социалните мрежи. Той ръководи експедицията под К2.

По-късно от Alpine Adventure Guides, фирмата, която организира експедицията, написа в туитър, че синът на Али Садпара, Саджит, е стигнал успешно до базовия лагер. Той е бил с тях в петък при подстъпа към К2 - теснината „Гърлото на бутилката“ (около 7900 м) и се е върнал в лагер 3 (7350 м), защото му се е повредил апаратът за кислород.

На 5 февруари около 1 часа сутринта местно време Джон, Али и Саджид, синът на Али са тръгнали към върха от Лагер 3. Към тях се е присъединил и Хуан Пабло (без кислород).

Вече са изпратени са два хеликоптера на пакистанската армия с двама алпинисти, за да търсят изчезналите.

Пилотите са били инструктирани да летят максимално високо, въпреки много ниската температура (около -50 градуса) и силния вятър (скорост от 35-40 км/ч). Но те могат достигнат максимум до 6000 м в района, така само ще спуснат пакистанските спасители в района на Лагер 1, за да им спестят изкачването дотам.

Времето в планината остава лошо.

Само в рамките на зимната експедиция към К2 вече има два смъртни случая. Освен Скатов, загина и опитният испански алпинист Сержи Минготе, който падна при слизане от Лагер 1. Освен това имаше няколко инцидента с ранени алпинисти, които бяха свалени с помощта на шерпи и откарани в болница в пакистанския град Скарду. А при започналата на 2 февруари офанзива за изкачване на К2 неколцина пострадаха от каменопад и се върнаха в базовия лагер.