Григор Димитров преодоля Алексей Попирин (Австралия) на осминафинал на турнира „Мъри Ривър“ в Мелбърн - 6:4, 6:7(5), 6:3. Това обаче няма да е единственият му мач днес - по-късно той излиза срещу Корентен Муте в следващата фаза. 

Дотам се стигна заради отменените мачове в четвъртък покрай положителната проба на служител на хотел, в който са настанени над 500 участници в надпреварата. 

Първата ни ракета можеше да спечели много по-лесно срещу Попирин, но усложни двубоя си във втория сет, а и в третия, в който видяхме и двете му лица.

В първия той започна прекрасно - с пробив за 1:0. Веднага можеше да се стигне до рибрейк заради две двойни грешки на първата ни ракета, но Григор все пак се справи.

Нататък нямаше нови брейкове. Постепенно представителят на домакините стабилизира подаването си, а Димитров на моменти имаше трудности. Въпреки това той стигна до 6:4.

В четвъртия гейм на втория сет бившият №3 в света едва се измъкна и както често се случва, проби в следващия за 3:2. Отново бе изправен пред трудности, ала затвърди - 4:2. След размяна при 5:4 Григор сервираше за спечелване на срещата. Поведе с 30:0 и го деляха две точки, но се пропука и Попирин този път се възползва.

Сетът стигна до тайбрек, в който №114 в света бе по-добрият играч и изравни сетовете.

В третия сет Григор Димитров реши отново да си поиграе с нервите и търпението на феновете си. Той набърдо поведе с 5:0 след два пробива. Очертаваше се успех на нула. В шестия гейм пред българина се откриха два мачбола, но Попирин не се предаде и намали. След това взе още два - резултатът стана 3:5.

Все пак най-добрият ни тенисист успя да затвори мача - 6:3 и 2:1. Ненужно дълго стоя на корта, като се има предвид, че го чака още един мач.

Димитров научи и първия си съперник на Откритото първенство на Австралия, което започва в понеделник. А той е труден, независимо че напоследък не е във форма - Марин Чилич (Хърватия). Шампионът от US Open води с 4:2 в двубоите между двамата. За последно те се срещнаха на „Ролан Гарос“ през 2019-а и тогава спечели Гришо.

Победителят от сблъсъка в Мелбърн ще срещне Алекс Болт (Австралия) или Норберг Гомбос (Словакия). Ако стигне до третия кръг, българинът може да спори с Пабло Кареньо Буста.

В първия кръг шампионът Новак Джокович ще срещне Жереми Шарди.

На старта Цветана Пиронкова излиза срещу Су Уей Сие от Тайван. Тя е специалистка на двойки. При успех пловдивчанката ще има по-трудна задача - Бианка Андрееску (Канада) или Михаела Бузарнеску (Румъния). На следващото препятствие пък може да се окаже Винъс Уилямс.