Британският вариант на коронавируса е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло. Това го прави много по-лесен за предаване. Ако досега дистанцията е била 1,5 м, сега трябва да стане 2,5 м, ако сте носили обикновена маска, сега трябва да носите - FFP-2 (позната също и като KN95 или N95 - бел.ред.).

Има много мерки, които обаче невинаги има как да се осъществят.

Това обясни по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Една пандемия от въздушно-капкова инфекция не може да бъде спряна. Нито с мерки по границата, нито с мерки вътре в страната, но може да бъде държана под контрол, за да не срине здравната система и да не останат хората без медицински услуги“, добави той.

Много често пандемиите преминават по такъв начин - с двувълново или тривълново протичане. Подобно нещо се е наблюдавало и при птичия, и при свинския грип. Както и при испанския грип.

Основната причина за очакваната трета вълна е новият вариант, каза още Кунчев. За нов пик предупредиха здравните власти в страната в четвъртък.

По думите му, варианти ще има непрекъснато, но хубавото е, че ваксините на базата на кръстосания имунитет въпреки това пазят от тежко протичане и смъртност.

„Това е характеристика на епидемичния процес при един въздушно-капков вирус, върху тая характеристика се наслагват и други неща - колко са преболедували, колко са ваксинирани, какви са мерките и дали се спазват. Нашата идея не е да плашим някого, а да предупредим, че тенденцията върви към повишаване и толкова по-важно е спазването на мерките“, категоричен беше Кунчев.

Според него разхлабването на мерките, което започна от 1 февруари, е било много внимателно - само с 1/3 от учениците от горния курс и с моловете, при които по думите му е имало известна несправедливост - „други известни търговски вериги, в които имаше струпвания, работеха, а моловете - не“.

„Опитваме се да избегнем социалния характер на мола, не търговския. Ако охраната наистина следи да няма струпване и да се спазват правилата, рискът не е чак толкова голям. А и нали през цялото време се опитваме да търсим баланса между здравни мерки и опазване на икономиката и на социалния живот“, разясни още той.

Постепенното увеличение на случаите сега не е резултат от връщането на по-големите ученици, ако има такова влияние, то ще се усети след 7-10 дни, смята той.

„Не е причината и отварянето на моловете. То беше очаквано, в Западна Европа ръстът е в много високи темпове, въпросът е да го знаем и да сме подготвени“, добави главният държавен здравен инспектор.

Никой не се бърка на решенията на щаба, твърди той, но било нормално и да се вслушват какво се случва в икономиката, „нормално е да чуваме и тегобите на социалния министър, който вижда колко много хора остават без работа, ние сме граждани на тази страна и не ни е безразлично какво се случва“. Имало обмяна на мнения. Нямало натиск.

Ще бъде много по-трудно провеждането на избори при по-голям брой болни и карантинирани

Той коментира и темата за избори по време на пандемия, като отбеляза, че провеждането им ще бъде много по-трудно при ръст на заболелите.

Определяне на дата на парламентарния вот е било правомощие на президента и той се е възползвал от него.

„Оттам нататък дали с повече, или с по-малко болни, избори ще има и те ще се проведат. Но ще бъде доста по-трудно за нас провеждането им при един много голям брой болни и голям брой карантинирани. Очевидно при такава ситуация ще трябва да се увеличи броят на подвижните избирателни комисии, които трябва да обикалят. Но аз пак казвам - 4 април е все още далече, нека видим какво ще стане през февруари, почна ръстът - за една седмица от 4% заразени вече станаха 8,5%“, допълни той.

„Коя страна какво решава - си е нейна работа“

„Върви точно толкова бързо, колкото ваксини имаме“, каза той за имунизационната кампания, която се движи с много бавни темпове в България.

Той обясни, че пазят втората доза за ваксинираните с първа доза на продуктите на „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“. Но предстои да се реши дали така ще се действа и с ваксината на „АстраЗенека“, при която има по-дълъг период, в който трябва да се случи реимунизацията - до 12 седмици. Според него при този по-дълъг период и „ако имаме редовни доставки, е оправдано ние да се откажем да пазим втората доза и да започнем да правим като първи всички получени ваксини.“

„Това ще ускори процесът - първо, защото имаме трета ваксина, второ, защото тя е доста повече като количество, и трето, ще използваме всички получени дози“, обясни намеренията на здравните власти Кунчев.

Според него съмненията за ефикасността на ваксината на „АстраЗенека“ особено в групата над 55 г., от която има недостатъчно данни заради малкия брой хора, участвали в клиничните изпитания, бързо щели да отминат. И се аргументира така:

„Спомнете си кой беше първият човек, ваксиниран във Великобритания, и то със същата ваксина - осемдесет и няколко годишен господин, Шекспир се казваше. В Англия вече има над 5-6 млн. имунизирани и голяма част от тях са в старческите домове и ефектът е поразителен там, няма случаи. Профилът ще бъде допълнен, текат няколко проучвания, които ще докажа колко точно е ефектът. Коя страна какво решава да прави - си е нейна работа. Щвейцария решила да се откаже - това си е тяхно решение.“

Ваксината на „АстраЗенека“ беше одобрена от Европейската агенция по лекарствата миналия петък без препоръки да не се поставя над определена възрастова група, но с подчертаване за липсата на достатъчно данни за хората над 55 г. - каква защита им осигурява. Швейцария въобще реши засега да не одобрява ваксина. Преди това с препоръки да не се ваксинират възрастните взеха Германия (за хората над 65 г.), Италия, Франция, Норвегия, Дания, както и съседните на България страни - Гърция и Румъния.

Българските власти обаче обявиха, че към момента няма причини да отправят препоръка да не се поставя ваксината на хора над определена възраст. Като в четвъртък здравният министър Костадин Ангелов направи уговорка, че се чака резултатът от по-широки проувания в САЩ, както и че преди да започне имунизирането с продукта на „АстраЗенека“, ще има указания как това да се случва.

Главният държавен здравен инспектор каза, че в момента изборът за ваксини е по-скоро ограничен. След две-три седмици, ако се одобри и четвърта ваксина срещу коронавируса, едва тогава ще има известна възможност за избор, но само в ограничени категории.

Кунчев обеща да има решение на проблема с изискването за PCR тест при влизане в страната, когато става дума за хора от пограничните райони, които работят и учат в България. 

„Ще намерим най-точната формула, за да могат тези хора да продължат нормалния си начин на живот. Чухме се и с ръководството на Гранична полиция, за да определим точните пунктове на преминаване и режима на преминаване на тези работници, да има еднаквост, да няма случаи като посочения, трябва да има пълна яснота и по-малко да пречим на тяхното движение“, каза той.