Най-вероятно имаме три седмици, преди да стигнем нов връх.

Такава прогноза направи началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на здравните власти за разпространението на коронавируса.

"За около 7 седмици сме стигнали този връх в броя на заразените в предишната втора вълна, но при изходно ниво на заразени от 35 на 100 хил. души. Сега най-ниското ниво стигна до около 90 на 100 хил. души В момента  заболеваемостта е 113 на 100 хил. души. Тръгваме от доста по-високи нива, т. е. едва ли имаме 7 седмици, най-вероятно имаме три седмици. Смъртността не стигна до никакво плато, просто спадна до 7,9 на 100 хил. и пак почна да се качва", обясни прогнозата си Мутафчийски.

И добави:

"Така че колкото и да ми е неприятно да бъда в ролята си на лош вестител, не мога да спестя факти. Това е действителното положение. Ако имате намерение да питате кога ще се отхлабват други неща, ще звучи може би неиздържано."

26-о място по заболеваемост, 13-о - по смъртност. 8 са областите в червената зона

Според официалните данни на база 14-дневната заболеваемост с 90 на 100 хил.  души в ЕС и Европейското икономическо пространство България е на 26-о място и е шеста на Балканите. Смъртността е 9,9 на 100 хил. и по този показател страната е на 13-о място в ЕС.

"Развитието на ситуацията вътре по области ни кара да бъдем нащрек", посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

52 г. е средната възраст на новодиагностицираните. 24 лица са под 19 г. 74 г. е средната възраст на починалите. Заетостта на болничните легла е 32%, 38% е в интензивните отделения. В Силистра, София-област и Шумен е най-високият процент на заети интензивни легла. 630 са активните случаи на медици, 84 от тях са в момента в болница, 6 са в интензивни структури. Запазва се тенденцията за два пъти по-голямо число на излекуваните в сравнение с потвърдените положителни случаи.

Осем са областите в България, които вече са в червената зона. Най-висока е заболеваемостта в Кюстендил, най-ниска е в Търговище. Със заболеваемост между 20 и 60 души на 100 хил. са 8 области. В междинната зона, т.нар. оранжева са още 12 области.

На картата на Европа България продължава да стои добре и е сред петте страни в светлата зона, посочи Кунчев.

Кунчев: Тенденцията се обърна

"Тенденцията се обърна. Моята прогноза е, че през целия февруари ще има постепенно покачване на заболеваемостта", добави той.

Като той представи два варианта на развитие в зависимост от спазването на мерките - или по модела на Франция, т.е. да има бавно нарастване, или по модела на Португалия, Ирландия - рязък ръст на случаите, напълване на болниците, натоварване на здравната система.

"Зависи как ще се държим и дали ще спазваме мерките", добави той.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов отчете ситуацията като даваща "разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента, защото постигнатото е много крехко".

След което се обърна към положението в Европа, която по думите му "отново е в патова ситуация".

"Европа се готви за трета вълна. Не искам да сме лекомислени, а да сме готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, в която е в Европа", призова Ангелов.

Той даде за пример какво се случва в Португалия, чиято здравна система е пред колапс и се наложи Германия да изпрати лекари, вентилатори и друга апаратура.

Има 14 хил. жертви на коронавируса в Португалия, като половината от починалите са през последните две седмици, каза здравният министър-

"Призовавам българските граждани към разум и спокойствие, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели", добави той.

Ангелов повтори това, което стана ясно още вчера, че има увеличение на заболеваемостта в София, но обясни, че на 12- часова база здравните власти анализират всяко число и тенденция и "сме готови да предприемем действия".

"Това, че някои неща са разрешени, не значи, че са безопасни"

"Още в края на миналата седмица чувствахме, че нещо се случва. Само в понеделник приехме 13 души за един ден, а толкова болни преди това приемахме само за една седмица. В нас възникна тревога. Цифрите го доказват, че има събуждане, в столицата, определено, в Кюстендил - абсолютно категорично", добави Мутафчийски.

Той отново се върна на темата си за фитнесите.

"Това, че са разрешени някои неща, не значи, че са безопасни. Никога не съм твърдял, че фитнесите са безопасно място. Напротив - едно от най-опасните места са", добави шефът на ВМА.

Здравният министър: Всички браншове са ни скъпи, страдаме всички ние

Здравните власти отново коментираха защо мерките за едни браншове се вдигат, а други - заведенията - остават затворени.

"„Няма да си позволим лъкатушене или различни идеи, които да променят основната линия, която преследваме, а тя е разхлабване на мерките на не по-малко от 14-дневен период. Опитваме се да минимизираме щетите. Със сигурност ресторантите са най-готови. В този бранш са 400 хил. български граждани, но не страдат само те, страдаме всички ние. Мерките, които предприемаме са здравни мерки. Ние ще продължим да ги прилагаме. Да, ресторантите са потърпевши. Опитваме се с икономически мерки да компенсираме техните загуби", обясни Ангелов.

Той добави, че никой не е отричал, че фитнесите са опасно място. Но по думите му били "място, където хората спортуват". Освен това при обсъжданията било отчетено, че когато се отворят фитнесите, 10-20 хил. души ще бъдат изложени на риск.

"Ако отворим ресторантите, сами си направете сметката. Тези категории днес са много размити, идеята е да има постъпателно връщаме към нормалния живот", продължи той.

И заключи:

"Всички браншове са ни скъпи. Ако някой ми е обиден в момента, няма проблем. Но клетвата, кото съм положил е да се ръководя от интересите на всички български граждани".

Кантарджиев: В момента 10 души заразяват 12

В момента 10 души заразяват 12, посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Ако тази тенденция продължи, може да стане 10 души заразяват 16.

"Когато разхлабим мерките и станем симпатични на всички, тогава десет души ще заразяват 29”, прогнозира той.

В случай че това стане за повече от няколко седмици проф. Кантарджиев прогнозира, че неминуемо ще надминем броя дневна заболеваемост и ще се изкачим в най-предните редици.

„Много моля - мерките са толкова леки, просто носене на маски и несъбиране с много хора. Разбираме и съчувстваме на всички. Това обаче са мерките, които се прилагат от 200 години”, каза директорът на НЦЗБП.

Обмисля се тестването на учениците

22251 антегенни тестове са били направени досега на учители, от тях положителните са били 45. На непедагогическия персонал тестовете са 6291, от тях 16 са се оказали позитивни. 

Здравният министър съобщи, че се водят разговори с министерството на образованието каква е нагласата сред родителите за изследване на учениците с антигенни тестове.

Целта била да се постигне по-голяма сигурност при планираното връщане на класовете в присъствено обучение. Днес в училище влязоха след няколкомесечно прекъсване учениците от 7.,8., и 12. клас.