Кашлица, умора, възпалено гърло и мускулна болка вероятно се срещат по-често при хора, които са с позитивен тест на новия британски вариант на коронавируса. Това показват резултатите от изследване на Националната статистическа служба на Великобритания, съобщи Би Би Си.

Тези изводи се основават на положителни тестове от 6000 души в Англия.

Загубата на вкус и обоняние се срещат малко по-рядко при новата форма на вируса. 

Според сайта на Националната здравна служба на Великобритания трите най-важни симптома на коронавирусната инфекция са висока температура, новопоявила се продължителна кашлица и загуба на вкус или мирис. Повечето хора, които са заразени, развиват поне един от тези три симптома.

Новият вариант, който беше за първи път регистриран в Кент през септември, се разпространява по-лесно от предишната форма на вируса. Той е причина за новия скок на случаите на коронавирус във Великобритания и за очакваната трета вълна в Европа. Има някои доказателства, че може да е по-смъртоносен от другите варианти, въпреки че няма все още достатъчно данни за това.

Анализът на статистическата служба отчита симптомите, които са съобщени от болните една седмица преди да се окаже, че са заразени с коронавируса, като ги сравнява със симптомите на инфектираните със стария вариант.

Става въпрос за регистрирани случаи от средата на ноември до средата на януари.

В група от 3500 души с новия вариант:

  • 35 на сто се оплакват от кашлица
  • 32 на сто съобщават за умора
  • 25 на сто имат мускулни болки
  • 21,8 на сто са със зачервено гърло

В група от 2500 души със стария вариант:

  • 28 на сто са с кашлица
  • 29 на сто са с мускулни болки
  • 19 на сто са със зачервено гърло

Според данните от анализа 16 на сто от хората с новия вариант на вируса са загубили вкуса си, а 15 на сто - обонянието си. При старата форма за подобни симптоми докладват 18 на сто от заразените. Няма разлики по отношение на главоболието, затруднения в дишането, диария и гадене в двете групи.

Инфектираните с новата версия изглежда, че произвеждат повече вируси и това води до по-голям вирусен товар в тялото, може би води до „повече кашляне, мускулни болки и умора“, смята проф. Лорънс Янг, вирусолог и професор по молекулярна онкология в Университета на Уорик.

Той заразява епителните клетки 10 пъти по-лесно

След като проникне в човешкото тяло, коронавирусът се свързва с епителните клетки, инжектира в тях своята РНК, която ги кара да започнат да произвеждат негови копия. Тъй като епителни клетки има в почти всички органи, на практика COVID-19 може да засегне целия човешки организъм.

Американски и китайски молекулярни биолози установиха, че високата способност на заразяване на новия британски вариант на коронавируса е свързана с мутацията N501Y, която му позволява 10 пъти по-лесно да заразява епителните клетки, съобщава БТА.

„Британският вариант притежава мутацията N501Y, която променя структурата на белтъка RBD, отговарящ за свързването на вируса към рецепторите ACE2 на повърхността на клетките. Успяхме да установим, че тази малка промяна е повишила десет пъти способността на вируса да се свързва с белтъците на човешките клетки”, поясняват авторите на проучването под ръководството на Филип Марак от университета в Колорадо.

Екипът подготвил множество копия от белтъци от британската разновидност на вируса. Те се опитали да ги съединят с рецепторите ACE2 и да измерят силата на свързване. Получените данни били сравнени с друг вариант на SARS-CoV-2, който не притежава мутацията N501Y.

Учените са установили, че мутацията десетократно е повишила способността на патогена да се свързва с рецепторите ACE2.