Две седмици след встъпването на новата администрация в длъжност повечето американци казват, че имат поне малко доверие в президента Джо Байдън и способността му да управлява многото кризи на страната, включително бушуващата пандемия от коронавирус, предаде днес Асошиейтед прес.

Като цяло 61% одобряват работата на Байдън в първите му дни, сочи ново проучване на Асошиейтед Прес и центърът за проучване на общественото мнение НОРК. Въпреки че по-голямата част от подкрепата за Байдън е от съпартийците му демократи, около една четвърт от републиканците казват, че одобряват първите му дни на поста.

Дори в момент на дълбоки национални разделения, тези числа предполагат, че Байдън, както и повечето от последните му предшественици, може да се наслади на нещо като меден месец, коментира АП.

Почти всички съвременни президенти са имали рейтинг на одобрение средно 55% или по-висок през първите три месеца на управление, според социологическо проучване на Галъп. Има едно изключение - Доналд Тръмп, чийто рейтинг на одобрение никога не надмина 50% в анкетите на Галъп, дори в началото на президентството му.

Репутацията на Байдън бързо ще бъде поставена на значителни изпитания, отбелязва агенцията. Той наследи от Тръмп пандемия, излизаща извън контрол, бавно пускане на коронавирусните ваксини, дълбока икономическа несигурност и разтърсващите последици от бунта на Капитолийския хълм на 6 януари. Това е съвпадение на кризи, което историците сравняват с това, с което са се сблъскали Ейбрахам Линкълн в навечерието на Гражданската война (1861-66 г.) или Франклин Делано Рузвелт в дълбините на Голямата депресия (1929-34 г.).

Съветниците на Байдън знаят, че американците ще оценяват президента си най-вече по това как се справя пандемията, която уби над 450 000 души в САЩ. Днес той настоява Конгресът спешно да приеме пакет помощи на стойност 1,9 трилиона долара.

Около три четвърти от американците казват, че имат поне известна увереност в способността на Байдън да се справи с пандемията, докато около една четвърт казват, че той едва ли ще се справи. До 4 от 10 американци заявяват, че имат „голямо доверие“ в Байдън, за да се справят с всеки проблем на страна, за който се пита в анкетата.

От самото начало Байдън се опитва да разграничи своя подход към пандемията и управлението като цяло от този на Тръмп. Той овласти служителите в общественото здравеопазване и други експерти, като ги постави в челните редици на брифингите за COVID-19 и по други политически въпроси за разлика от бившия президент, който често се караше с членовете на оперативната си група за коронавируса.

Според проучването на АП-НОРК близо 8 от 10 американци имат поне малко доверие, че Байдън ще включи съветите на експертите и съветниците в процеса на вземане на решения. Приблизително три четвърти имат голяма или известна увереност в способността на президента да управлява ефективно Белия дом.

Около две трети от американците казват, че имат поне известна увереност в способността на Байдън да се справя с икономиката и работните места. Това е подобно на оценките на публиката за подхода му към здравеопазването, расовите отношения и изменението на климата.