Учениците от 7., 8. и 12. клас от днес се връщат присъствено на училище. Въпреки разхлабените противоепидемични мерки според образователния министър Красимир Вълчев около 1200 деца ще останат на дистанционно обучение. Това е желанието на родителите им, обясни той. По думите му в последните дни има много подадени заявления за това. 

На този етап около 2400 са карантинираните деца и ученици в страната, каза още Вълчев.

И предупреди, че опасността учениците отново да се върнат у дома остава.

„Февруари и март са рискови месеци за вирусните заболявания. Няма как обаче да спрем да живеем, учим и да се движим. Заради образованието си заслужава да предприемем премерен риск. Ако ситуацията се влоши, мерките отново ще се затегнат. Всичко е възможно“, каза Вълчев.

По думите му към момента не се предвижда следващата учебна година да започне по-рано.

Пред БНТ Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието - София-град, обяви, че за София карантинираните ученици са малко над 1000.

„Естествено, че след връщането на малките ученици – от 1. до 4. клас, бройката (на заразени и карантинирани - б.р.) постепенно започна да се повишава, много плавно, но това е процес, който здравните власти наблюдават“, заяви Кастрева.

По повод ваксинационната кампания срещу COVID-19 при учителите, която тече в цялата страна, Ваня Кастрева поясни, че за няколко дни са били имунизирани над 500 души:

„От 17 000 учители до този момент са тествани над 2000. Трябва да обърна внимание, че това е процес, тъй като започва и процесът на ваксиниране, а само в първите два дни бяха ваксинирани над 500 учители, но преди да се сложи ваксината, е добре първо да има тест“, добави тя.