Новата американска администрация е замразила плановете на предишната, свързани с изтеглянето на близо 12 000 войници от Германия.

Това заяви в телефонен брифинг за журналисти в Брюксел американският генерал Тод Уолтърс – командващ силите на САЩ и на НАТО в Европа.

Целта е новият шеф на Пентагона Лойд Остин и администрацията да могат да извършат подробен преглед на всичко, случило се до момента, в който той зае поста си. Прегледът ще бъде от А до Я, във всички области, изтъкна ген. Уолтърс. И след това ще бъдат изготвени бъдещите планове, допълни командващият, без обаче да навлиза в подробности.

„Бих казал, че това, което съществува в този момент, е, че всеки отделен от тези варианти е „в изчакване“ и те ще бъдат преразгледани“, каза висшият американски военен.

През юли 2020 г. тогавашният президент Доналд Тръмп обяви планове за изтегляне на около 12 000 американски войници от Германия. Това прави близо една трета от военното присъствие на САЩ в страната. Половината от изтеглените трябва да се приберат у дома, а останалите – да бъдат разположени в други европейски държави.

НАТО продължава да бъде изправена пред сериозни предизвикателства в евроатлантическия регион, каза още Тод Уолтърс. Това са нарастващите заплахи, разпространението на разрушителни технологии, зловредни дейности под равнището на въоръжен конфликт в периферията.

Пактът обаче заздравява военните си стълбове с развиването на нови способности, разполагането на нови сили и подобряването на оперативната и стратегическата подготовка.  Това повишава вероятността да бъдат постигнати стратегическите цели на алианса, които са спасяването на човешки животи и съхраняването на мира.

„По суша съюзниците възпират агресията като част от четирите многонационални батальона на НАТО. Това прави и засиленото ни присъствие в Черно море. То е засилено с огромна подкрепа от Грузия и Украйна“, посочи генералът.

Той даде за пример дейността на американските военни кораби „Портър“ и „Доналд Кук“ в района с ракети АУАКС и П-8.
                                
Главна заплаха за НАТО и изобщо за цивилизацията са международните терористични групировки, отговори ген. Уолтърс на журналистически въпрос.

А другата сериозна заплаха според пакта е засилващото се сътрудничество между Русия и Китай и заради него е спешно необходимо партньорство.

Същевременно Пекин все още не е враг на алианса. Той представлява предизвикателство в сферите на ценностите, военното модернизиране и устойчивостта.

От НАТО също следят случая с руския опозиционер Алексей Навални, допълни Тод Уолтърс. Причината е, че Русия понякога се държи авантюристично в такива случаи, а друг път не.

„Но това, което мога да ви кажа точно сега, основано на нашите наблюдения, е, че не виждаме симптоми на авантюризъм от страна на Русия като резултат от сътресенията, през които тя преминава във връзка със случая „Навални“, увери командващият силите на САЩ и НАТО в Европа.