НАТО смята, че Русия ще бъде главната заплаха за сигурността на алианса най-малко до 2030.

Това се казва в доклата „НАТО-2030“, предаде БТА. Той бе публикуван днес, след края на двудневната видеоконференция на външните министри от страните членки на пакта.

Въз основа на този доклад се очаква догодина НАТО да приеме новата си Стратегическа концепция.

Втората най-голяма заплаха за сигурността на организацията е Китай, се казва още в документа. Необходимо е в рамките на НАТО да бъде създадена постоянно действащ орган, който да прави оценки на действията на тази страна.

„Мощта на Китай и глобалните му възможности са сериозно предизвикателство за откритите и демократичните общества, особено като се вземе предвид китайският стремеж към авторитаризъм и териториална експанзия. Макар Китай да не е толкова голяма и непосредствена заплаха за алианса като Русия, той разширява своите военни възможности в Средиземно море, Атлантическия океан и Арктика, а също така задълбочава сътрудничеството си с Русия в сферата на отбраната", се казва в доклада.

Препоръчва се пактът да създаде специален разузнавателен орган за наблюдение на военното и технологичното сътрудничество на Русия и Китай.

„Русия продължава да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Грузия и Украйна“, заяви след срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Тя засилва военното си присъствие в Крим и разполага все повече сили в Черноморския регион.

Колкото до Китай, той не е враг на алианса, но постоянно разширява военната си дейност в непосредствено съседство. Той обаче има втория по големина в света военен бюджет и не споделя ценностите на НАТО, предупреди Столтенберг.

По тази причинна външните министри са се разбрали да бъде изготвен всеобхватен доклад за Китай. В него трябва да бъде обсъдена военната активност на страната, както и последиците от това за устойчивостта на НАТО.

Днес засилването на Китай е било обсъдено с партньорите на НАТО от Азиатско-тихоокеанския регион – Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея. Участвали са също Швеция и Финландия.