Урсула фон дер Лайен решително защити днес стратегията на ръководената от нея Еврокомисия за ваксините, предаде Ройтерс.

Тя определи като неволна грешка, допусната в бързината, предложението, което щеше да доведе до гранични проверки на остров Ирландия.

Фон дер Лайен даде интервюта за няколко европейски вестника.

Председателят на ЕК се опита да отрази зачестилите критики за бавния старт и ход на ваксинациите срещу COVID-19 в Съюза.

Тя реагира и на възмущението, предизвикано от бързо проиетото и отменено решение да се задейства член 16 от Протокола за Северна Ирландия, който би върнал граничния контрол между Република Ирландия и британската провинция. В. „Айриш таймс“ попита дали тя смята да се извини. Фон дер Лайен отговори, че член 16 е бил приет като временна версия и че ЕК се е постарала бързо да намери друг вариант.

Винаги има риск да се пропусне нещо, когато през една кризисна година се приемат 900 спешни решения, допълни тя пред френския в. „Монд“.

Идната седмица Урсула фон дер Лайен ще отговаря на въпроси в Европарламента по случая. Утре пък Комисията се очаква да даде разяснения пред посланиците от ЕС.

Кризата с ваксините се изостри, когато на 29 януари бе обявено, че се въвежда контрол върху износа им. Причина бе новината, че поради производствени проблеми AstraZeneca съкращава до март с 60 на сто доставките на ваксини за ЕС. Дори с договорените 9 милиона допълнителни дози, за които Фон дер Лайен съобщи на 31 януари, недостигът е поне 50 процента.

Проблемите с доставките се очаква да се облекчат през втората половина на годината с увеличаване на производствения капацитет на BioNtech/Pfizer и потенциалното одобряване на други ваксини, включително на Johnson&Johnson, каза още Фон дер Лайен. Според нея Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) действа по-бавно от властите на други места, които одобриха препаратите по ускорени процедури. Страните членки на ЕС са се споразумели за различен подход, което означава, че са необходими 3 до 4 седмици повече.

Комисията е поръчала на шест производителя общо 2,3 милиарда дози ваксини. Това е много повече, отколкото са необходими на ЕС. Производството обаче се оказало огромно предизвикателство

„Гледам на това като на маратон, при който сме изминали едва първите километри. Трябват ни добра форма и железни нерви, но съм уверена, че ще успеем да стигнем до финала“, казва Фон дер Лайен, пред нидерландския в. „Фолкскрант“.