Вътрешнопартийните разцепления носят голяма полза за обществото. След всяко от тях завесата на управлението, което у нас по правило е задкулисно, се повдига. И пред обществото лъсват някои от кирливите ризи на политиците, за които преди това то само се е досещало.

Подобен обществен ефект има и разцеплението в ГЕРБ. Бившият втори човек в тази партия Цветан Цветанов изнесе данни, за да докаже твърдението си, че между ГЕРБ и ДПС има симбиоза и колаборация.

Ето някои от изявленията на Цветанов по темата:

"Симбиозата и задкулисието между ГЕРБ и ДПС са видни в общините Маджарово и Хасково. Разбрах, че има договорка между Борисов и ДПС през 2018 г. Тази договорка е станала след парламентарните избори през 2017 г.".

"Попитайте Дариткова за Рудозем дали не е имало предварителни разговори с кандидатка, издигната от други формации, да се изисква подкрепа за балотаж".

"2015 г. ми се обадиха от ДПС да подкрепим техния кандидат в Исперих, а не независимия. Тогава аз дадох пълна свобода на структурата и тя подкрепи независимия кандидат".

"Имаше разговори през май 2018-а, които ми се поставяха като ултимативни решения. Назначения в горското стопанство. С мен говори Мустафа Карадайъ. Беше поставил такива решения на Порожанов (бивш земеделски министър, - б.р.), договорено с Борисов".

"Обадиха ми се колегите от Смолянска област, община Борино, родното място на Карадайъ. Там е много проблемно - ДПС искаха да вземат Ягодинската пещера. Те направиха контакт с Красен Кралев, и започна процедура по прехвърляне на дружеството към община Борино. Хората питаха защо се прави. Имаше една печалба от 70 хил. лв., която явно трябваше да се прибере. Мустафа Карадайъ е направил контакт с Кралев. Карадайъ говорил с Борисов, Борисов с Нанков, и Нанков наредил на областния управител да прехвърли. Аз казах, че е невъзможно това да се случи, и съм противодействал на това, докато бях в активната политика."

"Карадайъ беше поставил тези условия и на тогавашния министър на земеделието – Порожанов. Аз не се съгласих, разбрах за тази договорка между Борисов и Доган 2017 г., след парламентарните избори".

"Да направя едно разграничаване, от честните симпатизанти на ГЕРБ - те не знаят какво се е случвало. Когато гласуваш за ГЕРБ, получаваш ДПС, трябва да се действа".

"Аз говорих с Младен Маринов (бивш вътрешен министър - б.р.) и казах, че това не трябва да се случи. Само затова, че е прекратил конфликта между ДПС и ДОСТ беше искането на оставката му".

Представители на ГЕРБ коментираха изявленията на Цветанов. Прави впечатление, че те предпазливо не навлизаха в конкретика.

Ето какво отговориха на Цветанов някои от неговите бивши колеги в ГЕРБ:

Даниела Дариткова:

"Цветан Цветанов тръгна по пътя на антиГЕРБ реториката за печелене на политически дивидент. Той работи в полза на ДПС. Разколебава нашия електорат, а втвърдява електората на движението. Това е некоректно. Цветанов беше вторият човек в партията и председател на ПГ на ГЕРБ. Той имаше всички възможности да определя посоката на партийното поведение и в тази си роля той разполагаше с огромна власт. Това, което виждам сега, е повод за разочарование".

Красен Кралев:

"Трябва голям талант за такова кратко време да изговориш толкова глупости. Имаме отношения между един български министър и един български кмет – на Община Борино. Мустафа Караахмед, който е кмет на Борино, ми отправи официално запитване за предоставяне на общината на недвижим имот за управление, не коментирам изказванията, а фактите. Тази пещера не е наша собственост и затова се препраща към МРРБ. Не искам да коментирам поведението на този човек - много неща говори, което не му прави чест".

Екатерина Захариева:

"Моля ви се, какво да кажа... Всякакви неща се чуват от г-н Цветанов... Той все пак е бил зам.-председател на тази партия не помня вече колко години, от създаването ѝ, даже беше и председател за кратко. Това е абсурдно...Ние никога не сме били в коалиция с ДПС, факт, те имат явна евроатлантическа ориентация... по евроатлантически договори и закони подкрепят... Това е... какво да ви кажа, аз не съм почувствала влияние на ДПС върху ГЕРБ, така да ви отговоря."

Премиерът Бойко Борисов все още не е коментирал изказванията на Цветанов за връзките между ГЕРБ и ДПС.