Очаквано, след като вчера бяха оповестени резултатите от проверка на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за покупка на джипове от родното МВР, днес от прокуратурата съобщиха, че започват съответното наказателно преследване. Един от обектите му очевидно е "любимецът" на Иван Гешев - президентският съветник Пламен Узунов.

Както Клуб Z писа, става въпрос за покупката на джипове от българо-китайския производител Great Wall по време на мандата на Узунов като служебен министър на вътрешните работи.

По сигнал (не се съобщава от кого) ОЛАФ установява, че не е изпълнено изискването какъв клас да са колите и съответно родното МВР трябва да възстанови около 6 млн. евро. Забележително е, че веднага сред мандата на Узунов, още пре 2019 г., Красимир Ципов от ГЕРБ заговори, че има сигнал за такава проверка.

От спецпрокуратурата днес съобщават, че към тях е "отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна". Макар името на Пламен Узунов да не се споменава никъде, е ясно за кого става въпрос. На брифинг по-късно днес и.д. шефката на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова също отказа да го назове поименно.

Узунов вече е обект на друго досъдебно производство за търговия с влияние - заедно с бизнемена Пламен Бобоков и други. Сега от съобщението на обвинителите става ясно, че новият сигнал бива присъединен към това дело. Вече освен търговия с влияние - предмет на разследване са и  "извършени корупционни и длъжностни престъпления"

 
През миналата година чатове между Пламен Бобоков и Пламен Узунов бяха разпространени като доказателство - според прокуратурата, че двамата са опитвали да влияят върху "външната политика на страната", чрез фаворизиране на посланици. 

По делото засега няма обвинителен акт.

Претърсване и изземване в кабинета на Узунов обаче беше и единият от поводите прокуратурата безпрецедентно да влезе с въоръженото си звено - Бюро по защита в сградата на Президентството на 9 юли, м.г. Това отприщи гражданско недоволство и искания за оставка на Иван Гешев.

От написаното днес от спецобвинителите става ясно, е Узунов ще бъде предаден и на едва прохождащата Европейска прокуратура. Досега не се е чуло друг българин да е неин "клиент".

Ето и пълния текст на прокуратурата:

На 06.01.2021 г. Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материали получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

Към Прокуратурата на Република България е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Съгласно чл.127, ал.1 от НПК, получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства. 

След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние“. По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения по чл.321,ал.6 от НК и по чл.282,ал.2 от НК. Освен деянията по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и  извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние“.

По досъдебното производство активно се извършват действия по разследването, с оглед осигуряване на обективност, пълнота и всестранност на фактите и обстоятелствата подлежащи на доказване, така и с оглед на законовото изискване обвинение да не почива единствено на установеното в докладите по разследванията на Европейската служба за борба с измамите (чл.127, ал.2 от НПК). 

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица.

За предприетите действия от страна на ПРБ е информирана и Европейската прокуратура.