Валентин Антов от ЦСКА-София стана футболист на "Болоня" в последните часове на зимния трансферен период. До лятото защитникът ще бъде преотстъпен, а след това клубът от Серия А автоматично може да задейства клауза за откупуването му.

В официалния сайт на "Болоня" е написано, че това може да стане "при определени обстоятелства".

На този етап преминаването на Антов в "калчото" е голям успех - за него, за ЦСКА-София и за българския футбол, като се има предвид, че няма наши футболиста в топ първенствата на Европа.

Защитникът (може да играе като дефанзивен халф) е юноша на ЦСКА, той е от дете на "Българска армия". Когато "червените" играеха във "В" група, стана най-младият капитан в историята на клуба. 

Слагаше капитанската лента и този сезон, а в представянето му "Болоня" набляга на качествата му на футболист, а също така на вече солидната визитка в Лига Европа и в националните отбори на България.

Антов е вторият футболист, който преминава от ЦСКА-София в Италия. Преди две години клубът трансферира Кирил Десподов в "Каляри", но нападателят не успя да се адаптира там и след наем в "Щурм" (Грац) се озова в "Лудогорец".

"Болоня" е на 15-о място в Серия А (от 20 отбора) - на 5 точки от зоната за изпадане 18 кръга преди края. Старши треньор на отбора е сръбската легенда Синиша Михайлович, неотдавна преборил рак, а след това и коронавируса. Антов е вторият българин в Болоня - след Николай Илиев, бивш национал и голямо име в историята на "Левски".

Към Антов е имало и други оферти, той беше в полезрението на куп европейски клубове, сред които английските "Уулвърхемптън" и "Мидълзбро".

А в последните дни ЦСКА-София е българският клуб, който действа най-активно на трансферния пазар. "Червените" продадоха и Юнус Санкаре на "Панатинайкос".

Привлечен е аржентинецът с испански паспорт Федерико Варела (25 г.). Той е халф и идва от турския "Денизлиспор". Започве в "Селта" (Виго), а след това играе в Швейцария, в "Порто", за който не успява да запише мачове в първия му тим. Завръща се в Испания, където облича екипите на три отбора, последният от които е "Лас Палмас". Оттам отива в южната ни съседка.

Според БТА ЦСКА-София вече си е осигурил заместник на Антов - това е 22-годишният французин Люка Перен, който ще бъде преотстъпен от "Олимпик" (Марсилия), ако се стигне до споразумение.

На "Българска армия" почти сигурно ще пристигне и нападателят Джорди Кайседо, еквадорец от бразилски клуб.