Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел проучва възможностите за среща с арестувания опозиционер Алексей Навални в Москва.

Това стана ясно от отговора, който даде на Клуб Z говорителят му Петер Стано. Попитахме дали Борел ще настоява за такава среща.

Дипломат номер 1 на Брюксел ще бъде в Москва от 4 до 6 февруари. Засега по програма е предвидена среща с представители на гражданското общество. Стано увери, че ще бъде поставен въпросът за отравянето и ареста на Навални.

„В подготовката на посещенията човек не настоява, а се опитва да се споразумее със своя аналог за програмата. И разбира се срещите с представителите на гражданското общество са сред крайъгълните камъни на посещенията на върховния представител винаги, когато това е възможно.

Когато става дума за подробности, за индивидуални срещи, ще съобщим по-специфична информация, когато наближи датата на визитата, която започва в четвъртък“, каза Стано.

И допълни:

„Когато става дума за г-н Навални, ние разбира се сме в контакт с екипа му, за да видим какви ще бъдат възможностите за провеждането на такава среща. Искаме да бъдем сигурни, че има възможност да се състои среща. Но на този етап не мога да потвърдя каквото и да било.“

Поинтересувахме се също дали ЕС е готов да предостави юридическа или някаква друга помощ на Навални по време на делото срещу него.

„Не съм сигурен, че това е въпрос на ЕС. Това е нещо, по-скоро свързано с двустранните отношения между Русия и отделните страни членки“, каза „гласът“ на европейската дипломация.

Журналисти попитаха дали Жозеп Борел изразява позицията на всички страни от ЕС предвид факта, че повечето от тях осъдиха вчерашните репресии срещу протестиращите в Русия. Докато първият европейски дипломат използва глагола „съжалявам“.

Петер Стано отговори, че позицията на Борел от вчера е „много последователна“. И че ЕС смята за неприемливо случващото се в Русия и отношението към Алексей Навални. Такава е и европейската позиция, която според него е много по-важна от подбраните думи.