Руски бизнесмен, приближен на Путин и бивш негов спаринг партньор в джудото Аркадей Ротенберг обяви, че дворецът, който според опозиционера Алексей Навални е на руския президент, е негов, съобщи Ройтерс.

"Сега вече няма да е тайна, аз към бенефициентът“, каза Ротенберг във видео в "Телеграм". "Това беше доста сложно начинание, имаше много кредитори и аз успях да стана бенефициентът"

Покупката станала преди две години, съобщи бизнесменът, който точно тогава продаде дела си в компанията за строителство на газопроводи Стройгазмнтаж  за сумата от около 75 млрд. рубли (990 млн. долара). 

Ротенберг е бивш физкултурник, заслужил треньор на СССР и доктор по педагогическите науки, а понастоящем - милиардер, Сам и заедно с брат си е собственик на няколко банки, строителни и миньорски компании.

Руският опозиционер Алексей Навални в момента е под арест след като се върна в Москва от Германия след опита за покушение с нервнопаралитичен агент. Преди седмица той пусна видео и текстови материали, които детайлно разказват за огромен луксозен дворец в Южна Русия, собственост на президента Путин. Видеото бе гледано над 100 млн. пъти.

Самият Путин отрече дворецът да е негов, и заяви, че той е на бизнесмен, чието име няма да назове.

Междувременно утре се очакват нови протести от поддръжниците на Навални в Русия. Властите обявиха, че те са незаконни и ще бъдат разпръснати.