До 30 000 души на ден ще бъдат допускани до кортовете в Мелбърн за Откритото първенство на Австралия по тенис (8-21 февруари), съобщи спортният министър на щата Виктория Мартин Пакула, цитиран от Би Би Си.

Те ще бъдат разделяни за дневната и вечерната сесия. От четвъртфиналите нататък бройката ще бъде редуцирана на максимум по 25 хиляди. 

Това прави близо половината от обичайната посещаемост на "Аустрелиън оупън". Организаторите очакват, че за 14-те дни на надпреварата от Големия шлем ще привлекат към 390 000 зрители. Докато през 2020 г. в "Мелбърн парк" е имало малко повече от 812 000 души.

Но намаления наполовина капацитет е голямо постижение, като се има предвид, че другите два турнира от Шлема, проведени през миналата година, преминаха или пред празни трибуни (US Open), или с нищожно малко фенове ("Ролан Гарос").

Австралия е една от страните с най-строги мерки срещу коронавируса и сред тези, които се справят с най-малко заболели и жертви на глава от населението.

14-дневната карантина на тенисистите изтече и те вече могат да излизат за тренировки и мачове, като продължават да спазват изисквания. Свободното им придвижване е доста ограничено.

Някои и досега можеха да тренират до 5 часа на ден (Григор Димитров бе сред тях), а други нямаха право две седмици да излизат от хотелските си стаи. Във втората категория бяха състезатели, треньори и т.н. придружаващи, в полетите на които имаше регистрирани заразени с COVID-19. 

В периода тенис общността бе разделена за мерките в Австралия. Едни се бунтуваха, като например Новак Джокович, който написа писмо до правителството на Виктория с молба тенисистите да получат отстъпки. Сърбинът отправи конкретни предложения - всичките отхвърлени. 

Други състезатели подходиха с чувство за хумор и приеха ситуацията с разбиране.

След края на карантинния период започнаха турнири и демонстративни мачове - до началото на надпреварата в Мелбърн. Едни срещу други вече се противопоставиха Серина Уилямс и Наоми Осака, а при мъжете - Рафа Надал и Доминик Тийм.

Джокович се оплака от мазоли на ръцете, които му пречат да тренира и играе пълноценно.