"Моля ви се, какво да кажа... Всякакви неща се чуват от г-н Цветанов... Той все пак е бил зам.-председател на тази партия не помня вече колко години, от създаването й, даже беше и председател за кратко. Това е абсурдно..."

Така вицепремиерката Екатерина Захариева реагира на въпрос "Какво ще кажете за думите на Цветан Цветанов, че като гласуваш за ГЕРБ, получаваш ДПС?" в сутрешния блок на бТВ.

"Ние никога не сме били в коалиция с ДПС, факт, те имат явна евроатлантическа ориентация... по евроатлантически договори и закони подкрепят", продължи тя.

На уточняващия въпрос, че не става дума за официална коалиция и спирал ли е Цветанов влияние на ДПС в управляващата партия, докато беше в ръководството й, вицепремиерката добави:

"Това е... какво да ви кажа, аз не съм почувствала влияние на ДПС върху ГЕРБ, така да ви отговоря."

Външната министърка обясни, че решение как ГЕРБ ще се яви на парламентарните избори на 4 април няма, но се водят разговори. Спомена директно СДС, откъдето така и така вече декларираха, че искат коалиция, а и такава - официална и предизборна, вече имаше на европейските избори през 2019 г.

Попитана възможно ли е обединение преди вота да има и с партньорите във властта, сега като ВМРО, НФСБ, Захариева каза само, че се водят разговори, а пък ГЕРБ е готова за избори. За плановете за след вота даде отворен отговор: "Няма да е лесен парламентът, няма да е лесно на когото и да било да направи коалиция, но нека оставим тези разговори на 5 април."

Избори на 4 април - недоглеждане, риск за избирателната активност

Избора на президента Румен Радев парламентарният вот да е на 4 април, когато е и Великден за католическия свят, Екатерина Захариева нарече "грешка", "недоглеждане", като заяви, че й е минало през ума, че може и да е друга причината. Датата можела да доведе до по-ниска избирателна активност, смята тя.

"Европейски държави могат да въведат забрани за пътуванията между регионите си на католическия Великден, който се пада на тази дата. Така част от българските избиратели в чужбина няма да могат да стигнат до секциите", прогнозира вицепремиерката.

Изводът й е на база забрани за пътуване в рамките на държавите по празници досега - заради мерките за ограничаване на коронавируса. 

Тя обаче увери, че МВнР правело всичко възможно, за да осигури достатъчно секции за съгражданите ни в чужбина. Припомни и законовите разпоредби - че за да се разкрие секция извън дипломатическото представителство, трябва 60 избиратели да поискат това. Нямало обаче сигнали, че някъде ще ни откажат разкриване на секции.

Заради "Брекзит" и факта, че Великобритания вече не е част от ЕС - там тази година максималният брой секции, който евентуално може да бъде разкрит, е 35. Припомняме, че това няма нищо общо нито с Великден, нито с правилата във Великобритания, а само с органичение за разкриване на изборни секции зад граница в страни извън ЕС, записано в българския Изборен кодекс.

На предишни избори именно на Острова имаше огромни опашки от желаещи да пуснат бюлетина, въпреки че органичения за броя на възможните секции тогава нямаше. Същото ограничение важи още за Турция, но и за САЩ и Канада, където има големи български диаспори.

От повечето страни, от които МВнР е получило отговор дали ще допуснат разкриване на места за гласуване на българските избори, той е положителен. В някои страни - като Германия, местият закон ограничава чуждите секции извън дипломатическите представителства, но на евровота преди 2 години е било направено изключение. 

Преди 4 г. за парламент са гласували 118 хил. българи зад граница. От тях 33 хил. са били в съседна Турция, каза още Захариева.

Русия и Сърбия са създали македонизма, в Скопие продължават да си го обичат

Идеологията на македонизма е съзадена от Русия и Сърбия и в Северна Македония си я обичат. Това заяви още Захариева. Така тя коментира откриването на сръбски културен център в югозападната ни съседка и връщането на изучаването на сръбски език в училище.

"Не съм изненадана, няма лошо. Всички партии там, независимо от кое политическо семейство, са по тази тема единодушни, както и по темата за България. Колкото и да има нюанси. Тук нямат различия. Не сме изненадани. Изключително близки са с Белград. Идеята на езика е да се сближи по-скоро със сръбския, да се отдалечи от българския. Имат право. Това опровергава някои от мненията, че тази връзка с Русия и Сърбия е била скъсана. Идеологията на македонизма е създадена от тези две държави, те си я обичат, тя си е актуална, прегърната е и днес. Не мога да реагирам, защо не", каза Захариева.

И допълни, че България също иска да има "такъв голям и хубав български център". Захариева припомни, че БНТ и още три частни български телевизии чакат да получат разрешение за излъчване в Северна Македония.

"Имам уверение, че се работи по този въпрос", уточни тя.