ЕС може да прибегне до извънредни мерки, за да гарантира производството на ваксини срещу COVID-19 в необходими количества и навременната им доставка за населението.

Това се казва в писмо на председателя на Европейския съвет до четирима ръководители на страни членки. Посланието е в отговор на австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите Андрей Бабиш (Чехия), Мете Фредериксен (Дания) и Кириакос Мицотакис (Гърция).

Макар да не е споменато изрично в текста, производителите на ваксини могат да бъдат принудени да споделят своите патенти, твърдят източници от Брюксел, цитирани от „Политико“.

Писмото е във връзка с намерението на ЕК да създаде механизъм, който да гарантира, че производителите не изнасят за трети страни ваксини, предназначени за ЕС според предварително сключени договори. То е отговор на писмо на четиримата лидери до Шарл Мишел от 19 януари.

„Подкрепям всички усилия за разрешаване на въпроса чрез диалог и преговори. Ако обаче не може да бъде намерено задоволително решение, смятам, че трябва да проучим всички възможности и да прибегнем до всички законови средства и мерки за прилагането им, които са на наше разположение съгласно договорите на ЕС. Ако бъде сметнато за политически подходящо, това може да включва прибягването до член 122 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС). Това ще даде на ЕС и страните членки законовите средства чрез приемането на подходящите спешни мерки да гарантират ефективно производство на ваксината и доставката й за населението“, пише Мишел.

Алинея 2 на член 122 от ДФЕС гласи:

„Когато дадена държава членка изпитва трудности или е сериозно застрашена от тежки трудности, причинени от природни бедствия или извънредни обстоятелства извън нейния контрол, Съветът, по предложение на Комисията, може да предостави, при определени условия, финансова помощ от Съюза на съответната държава членка.“

Представители на ЕС допълват пред „Политико“, че в случая производителите на ваксини могат да бъдат задължени да споделят своите патенти или други лицензи.