Директорите на държавни и общински болници вече имат право да упражняват и медицинска дейност. Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за лечебните заведения, свързани със Закона за публичните предприятия.

Промените бяха подкрепени почти единодушно, но депутатите не пропуснаха да се поскарат на тема "Здравеопазване" - и заради актуалните поправки, и по принцип.

Промените, внесени от председателката на здравната комисия и шеф на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, решават създаден законодателен проблем, който пречи на директорите на болници да лекуват. Това води до трудности, особено в малките общини, където директори на болници са често най-добрите или единствените специалисти. Възможността шефовете на болници да са и лекари бе премахната покрай приемането на (спорния и постоянно ремонтиран) Закон за публичните предприятия. Той пък бе необходимо условие за влизането на България в чакалнята за еврозоната. Неотдавна с друга промяна на шефовете на болници бе разрешено да преподават - което бе забранено преди това от споменатия закон.

От БСП определиха поправката от днес като поредната законодателна нелепица. Изтъкнаха, че ГЕРБ е докарала здравеопазването до много лошо състояние и призоваха управляващите за смиреност.

От ДПС заявиха, че това е пореден пример за работа на принципа "проба - грешка", който е характерен за ГЕРБ и води до законодателен хаос. Според движението управляващите имат усещане за самодостатъчност, а това винаги води до лоши резултати.

От ГЕРБ признаха за своите пропуски, но разкритикуваха "по принцип" и програмата на БСП "Визия за България" в частта й за здравеопазването.

Заради режима, при който лекарите трябва да спрат да упражняват професията си, ако станат шефове на болници, още в края на 2020 г. от сдружението на общинските болници в България обявиха, че планират колективна оставка. Масово медиците предпочитат да продължат да упражняват професията си за сметка на директорския пост.

Министерството на финансите обаче е против тази поправка. От ведомството изтъват, че всички публични предприятия с над 50% държавно или общинско участие трябва да отговарят на едни и същи правила при избора на управленския екип. Това са и препоръките, които България трябваше да изпълни, за да влезе в чакалнята на еврозоната.