Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

С една неслучайна инсталация стартира в Международния ден в памет на жертвите на холокоста Осмият фестивал „ФотоФабрика“. Това е изложбата на Фелия Барух и Момчил Алексиев „Седмият милион“. Тя е създадена специално за пространството на Експозицията за национално помирение (бившето Гарнизонно стрелбище) и включва фотографии, направени през миналата година в лагера на смъртта "Аушвиц-Биркенау".

Холокостът (от старогръцки, ὁλόκαυστον: ὁλόν „напълно“ и καυστον „изгаряне“) е геноцидът над шест милиона евреи, подготвен и изпълнен от нацистка Германия по време на Втората световна война приблизително между 1941 и 1945 г. В този период Западна Полша е анексирана към Райха, нападнат е СССР, а в концентрационни лагери са депортирани милиони евреи, голяма част от които намират смъртта си в газовите камери там.

Нацистите наричат този акт „окончателно решение на еврейския въпрос”. Освен евреите Хитлерова Германия е преследвала и унищожавала роми, хомосексуални хора, политически и идеологически противници, хора с физически и умствени заболявания.

Според някои историци общият брой на жертвите на нацисткия режим надхвърля 11 млн. души. Макар в наши дни в редица европейски страни отричането на холокоста да се смята за престъпление, все още съществуват хора, т.нар. ревизионисти, които оспорват доказателствата за съществуването на масови екзекуции в газовите камери, както и броя на загиналите евреи.

Случилото се на територията на Аушвиц не е резултат от дирижирана омраза на едни хора срещу други хора. А резултат от високоорганизирана, мащабно разгърната и добре оборудвана поточна линия за производство на смърт – за превръщане на човешки тела в пепел. Тази промишленост е осигурявала препитание на стотици обикновени хора. Хора – невинни в своята друга битност. 

„Мемориалите са, за да помним, че всичко, което се е случило тогава, може да се случи и днес. Тогава: цивилизована държава изгражда перфектно смазана индустрия за смърт. Днес: светът не е станал нито по-мъдър, нито по-хуманен“, пишат организаторите на изложбата.

„Седмият милион“ може да се види до 27 февруари в Регионалния исторически музей в София (Експозиция за национално помирение) на бул. „България“ № 1.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.