Поредна рокада в ръководството и журналистическия екип на Нова тв след продажбата на "Нова Броудкастинг груп" от братя Домусчиеви на "Юнайтед груп". От днес официално Миляна Велева вече не е директор "Новини и актуални предавания" в телевизията, съобщиха оттам, като благодарят на Велева и ѝ пожелават "успех в бъдещите начинания".

Постът главен продуцент "Новини и актуални предавания" се поема от журналиста Илия Дафов - досега продуцент на сутрешния блок "Здравей, България", в който работи от 13 години - първо като репортер, сред това и като редактор и продуцент.

"Като част от мениджърския екип на медията той ще управлява цялостната стратегия за развитие на новините и публицистиката в телевизията", пишат от Нова тв. Според новия главен изпълнителен директор на "Нова Броудкастинг груп" Николай Андреев назначението на Дафов е част от стратегията на групата "да развиваме утвърдени имена, получили своя професионален опит и доказали качествата си в нашата медийна група".

Мястото на Дафов като продуцент в сутрешния блок заема Иван Христов, който е част от медията от 2007 г. 

Ден след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката за продажба на "Нова Броудкастинг груп" от братя Домусчиеви на "Юнайтед груп" на 19 януари, управителят на българската медийна компания Ива Стоянова се оттегли, тъй като бе част от мениджърския екип, подбран от бившите собственици на групата. Тя бе привлечена от Канал 3, а самият канал от края на 2020 г. вече е част от "Нова Броудкастинг груп" и от 2021 г. е с бранда Nova News.

На 22 януари по "бързата писта" сделката бе официално финализирана. Тогава бе съобщено, че като част от „Юнайтед груп“ дейностите на "Нова Броудкастинг груп" ще бъдат супервизирани от бившия изпълнителен директор на RTL Дирк Геркенс, който е с над 25-годишен стаж в телевизията. 

В деня, в който КЗК разреши сделката на "Нова Броудкастинг груп", антимонополният орган публикува и друго свое решение - разрешението "Юнайтед груп" да придобие и печатните медии, официално собственост на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски - "Телеграф", "Монитор", "Политика" и др. По неофициална информация на Клуб Z засега мениджмънтът във вестниците остава на позициите си за шест месеца. Производството пред КЗК бе образувано на 18 декември, а решението на комисията е от 14 януари.

Рокади текат и в бТВ - тъй като и "Би Ти Ви медия груп" смени малко преди Нова собствеността си - в посока чешкия милиардер Петр Келнер. 

"Юнайтед груп" е собственост на фондовете "Би Си партнърс" (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR). Сръбската кабелна компания се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите. Придоби Теле2 (Tele2) в Хърватия. Притежава също така активи в Словения, Босна и Черна гора. А миналото лято от компанията съобщиха, че придобиват и големия доставчик на телекомуникационни услуги и платена телевизия в Гърция - Forthnet.