Официално: братя Домусчиеви продават медийната си група "Нова Броудкастинг Груп", а купувач е "Юнайтед Груп" - или собственикът на Vivacom  в България. Това съобщи днес Нова тв.

Клуб Z  вече писа, че текат преговори. 

Проверка показва, че все още няма публикувано решение за старт на производство за сделката в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но се очаква това да се случи до дни. 

Ето какво гласи съобщението: 

"Адванс Медиа Груп", дъщерно дружество на инвестиционния холдинг "Адванс Пропъртис", собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, води разговори с "Юнайтед Груп", водещ доставчик на телекомуникационни услуги и медиа в Югоизточна Европа, за възможна продажба на най-голямата мултиплатформена медия в България - "Нова Броудкастинг Груп".

Потенциалната сделка зависи от успешното приключване на преговорите между страните, както и от сключването на обвързващ договор за покупко-продажба на дялове между тях и получаването на всички необходими одобрения от съответните регулаторни органи в България и чужбина.

"Юнайтед груп" (United Group/UG) е собственост на фондовете "Би Си партнърс" (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR). Сръбската кабелна компания се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите. Придоби Теле2 (Tele2) в Хърватия. Притежава също така активи в Словения, Босна и Черна гора. А това лято от компанията съобщиха, че придобиват и големия доставчик на телекомуникационни услуги и платена телевизия в Гърция - Forthnet. 

Братята Кирил и Георги Домусчиеви пък купиха Нова тв и медийната група през през февруари миналата година. Какъв е мотивът за продажбата близо 2 години по-късно засега няма яснота. Сделката тогава бе за 185 милиона евро. Според непотвърдена информация сега цената е по-висока. 

За това пък от покупката до анонсираната днес продажба собствеността на медийната група се обогати и с "Канал 3", като скоро телевизията ще се ребрандира като новинарски канал на Нова тв - Nova News.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) набързо даде зелена светлина за сделката. Това се случи този септември. Така Домусчиеви се сдобиха и с каналите Канал 3, THE VOICE и Magic TV, както и с радиостанциите "Веселина", "Витоша", Magic FM и The Voice Radio. Самата "Нова броудкастинг груп" пък включва следните телевизионни канали: Нова телевизия, Кино Нова, Нова Спорт, спортните и филмовите Диема. В портфолиото ѝ е и най-голямата онлайн група в България "Нет инфо" (в която влизат abv.bg, платформата за видеосъдържание Vbox7, Vesti.bg, Dariknews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg, Grabo.bg, Trendo.bg и др.). 

Малко предистория

Купуването на "Нова Броудкастинг Груп" от компанията на братя Домусчиеви също беше любопитна. Тя се случи, след като КЗК спря продажбата на медийната група на чешкия милиарден Петр Келнер. Сделката окончателно се провали в началото на януари 2019 г., а беше анонсирана година по-рано. Договорът (предварителен, заради предстояща процедура пред КЗК - б.р.) бе на стойност 185 милиона евро. Десет години по-рано предишният собственик на групата - MTG - купи Нова телевизия за 620 милиона евро, като след това групата дори се разрасна.

Новината за въпросната сделка с купувач чешкия милиардер обаче бе валидна за няма и половин година - през юли 2018 г. КЗК отказа да одобри продажбата. Причината - антимонополният орган откри риск за твърде голяма концентрация на пазара.

Последва обжалване пред съда - и от "Нова", и от купувача. Преди датата на делото обаче (то бе насрочено за пролетта на 2019 г.) дойде новината, че договорът за продажба на акциите на MTG на най-богатия чех и компанията му PPF Group е прекратен. Компанията на Домусчиеви нямаше проблем с одобрение в КЗК, въпреки че купуваше същото, което се опита да купи Келнер. 

А фондът на чешкия милиардер - PPF - реши да купи медийната група от Central European Media Enterprises (СМЕ) и получи зелена светлина от Европейската комисия през октомври тази година. А в портфолиото на СМЕ са каналите  bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.