Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Джо Байдън проведоха вчера телефонен разговор, по време на който са стигнали до единодушие, че пандемията от COVID-19 може да бъде преодоляна чрез по-тясно международно сътрудничество. Това заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"В същото време тя (канцлерът) декларира желанието на Германия да поеме отговорността в справянето с международни задачи заедно с европейските и трансатлантическите партньори", изтъкна в изявление говорителят.

Страните са "разговаряли по въпросите на външната политика, по-конкретно за Афганистан и Иран, а също така (са обсъдили) търговската и климатичната политика", се посочва в изявлението, цитирано от БТА.

"Канцлерът покани президента Байдън да направи визита в Германия веднага щом го позволи ситуацията в пандемията", се казва в изявлението.

Меркел отбеляза, че борбата с пандемията налага "международни усилия".

Меркел беше в особено хладни отношения с предшественика на Байдън Доналд Тръмп. Той нееднократно остро критикува Германия, че отделя недостатъчно средства за отбрана и че внася руски природен газ, докато САЩ харчат стотици милиарди долари, за да пазят Европа от Русия.

САЩ наложиха санкции върху проекта "Северен поток-2", който трябва да транспортира 55 милиарда кубически метра руски природен газ годишно пряко до Германия по дъното на Балтийско море.

След победата на Байдън Меркел не скри радостта си, че има във Вашингтон партньор, с когото отново ще може да разговаря. Не е сигурно обаче, че новата администрация ще промени нещо в действията на предишната спрямо Русия, както и че ще отстъпи от позицията, че Европа и Германия в частност трябва да поемат повече отговорности в НАТО и на международната арена.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.