Германската канцлерка Ангела Меркел смята заличаването на акаунта в Туитър на Доналд Тръмп за "проблемно" решение на компанията, предаде Асошиейтед прес.

"Туитър" отстрани за постоянно Тръмп от своята микроблогова платформа в петък, като се позова на "риск от по-нататъшно подстрекаване към насилие" след щурмуването на Капитолия във Вашингтон от привърженици на досегашния президент.

Попитан за решението на Туитър, говорителят на Меркел Щефен Зайберт заяви, че операторите на платформи в социалните мрежи "носят голяма отговорност за това политическата комуникация да не бъде отровена от омраза, лъжи и подстрекаване към насилие".

Зайберт обаче заяви също, че свободата на изразяване е фундаментално право от "основно значение".

"Това фундаментално право може да бъде оспорено, но в съответствие със закона и в рамките, определени от законодателя, а не по решение на управителите на платформи в социалните медии", каза пред журналисти в Берлин говорителят и добави: "Погледнато от тази страна, канцлерът смята за проблемно, че акаунтите на американския президент са трайно блокирани".

Самият канцлер Ангела Меркел няма акаунт в Туитър, макар че Зайберт и много германски министри притежават такъв, отбелязва АП.

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер подложи на критика решението на Туитър да блокира акаунта на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

"Шокиран съм, че Туитър взема решение за блокиране, защото регулирането на цифровите гиганти не може да се извършва от самата така наречена цифрова олигархия", заяви Льо Мер по радио "Франс ентер". Той добави, че "цифровата олигархия е заплаха за държавите и демокрациите" и подчерта, че "регулирането на цифровите гиганти трябва да се извършва от народа, държавата и съда".

Туитър съобщи в петък, че е закрил за постоянно личния акаунт на Тръмп заради нарушения на правилата, както и заради опасения, че може да се опита да провокира размирици. Предишната седмица поддръжници на президента на САЩ проникнаха в сградата на Конгреса, за да попречат на утвърждаването на резултатите от президентските избори, проведени на 3 ноември миналата година, които бяха спечелени от демократа Джо Байдън. При размириците във Вашингтон полицията на Капитолия застреля участничка в протестите. Освен това бяха регистрирани още три несвързани помежду си смъртни случая, смятани за медицински инциденти, припомня ТАСС.
Встъпването на Байдън в длъжност е насрочено за 20 януари.
Еврокомисарят Тиери Бретон изрази днес "недоумение" от решението на платформи за социални медии да лишат Доналд Тръмп от достъп до социалнтие мрежи "без законен и демократичен контрол". Това оправдава европейските проекти за регулация на цифровите гиганти, подчерта Бретон.

"Това, че един главен изпълнителен директор може да изключи акаунта на президента на Съединените щати без каквато и да е друга форма на контрол и противодействие, е повече от обезпокоително", заявява комисарят по вътрешния пазар в статия, публикувана от в. "Фигаро" и сайта "Политико". Той подчертава, че социалните платформи "вече няма да могат да отхвърлят отговорността си" за съдържанието си.

Бретон подчерта, че "също както 11 септември отбеляза промяна на парадигмата за САЩ и дори за света, ще има, по отношение на дигиталните платформи в нашата демокрация, "преди и след" 8 януари 2021 година", датата, на която Туитър спря за постоянно акаунта на Тръмп.