Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БСП отново не подкрепи резолюция на Европарламента срещу Русия. Нищо изненадващо.

Няма изненада и в това, че всичките петима български социалисти нито гласуваха „против“, нито се въздържаха. Те просто решиха да не участват във вота. Вярно, така никой няма да ги обвини, че са подкрепили ареста на Алексей Навални. Но пък нито осъдиха случилото се, нито поискаха свобода за опозиционера.

А дори в редиците на радикалната левица в Европарламента подкрепилите резолюцията бяха повече от гласувалите "против".

Същото бе поведението на БСП и през септември 2020 г., когато бе гласувана резолюция за отравянето на Навални (с вариацията, че Елена Йончева се въздържа). Което не променя нещата.

Всъщност вече 30 години БСП има една и съща тактика по отношение на Русия. Но сега за втори път с тази тактика партията може да си направи предизборно харакири.

Спомнете си 19 август 1991 г. Целият свят осъди пуча срещу Михаил Горбачов. От БСП, която тогава бе на власт, обаче обявиха, че „нямат информация“. Не подкрепиха пуча, но не посмяха и да го осъдят.

Само два месеца по-късно - на 13 октомври, БСП загуби парламентарните избори срещу СДС - „с малко, но завинаги“, както казваше един депутат тогава от Народното събрание, а днес от Европарламента. Е, не беше завинаги, но това е друга тема.

През септември 2019 г. БСП единствена от всички партии от групата на социалистите в Европарламента не подкрепи резолюцията за пакта „Молотов-Рибентроп“. Трима от петимата й представители гласуваха „против“, един се въздържа и един не участва във вота.

Както и преди 30 години, съвсем наскоро предстоят парламентарни избори. В допитванията БСП изостава от ГЕРБ, макар и с малко. Нищо чудно обаче проруската позиция на социалистите да увеличи разликата в полза на „гербаджиите“ - при това без те изобщо да са полагали усилия в тази насока.

Да, от ДПС също обикновено се въздържат при гласуването на резолюции срещу Турция. Но електоратът на тази партия у нас е постоянна величина. А и Анкара, колкото и далече да е днес от влизане в ЕС, не крие желанието си да стане един ден негов член.

Александър Йорданов също се въздържа при гласуването на резолюция за върховенството на закона в Полша преди 4 месеца. Логично – бил е посланик там и лично се познава с голяма част от полските евродепутати. „Консерваторите“ Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков пък бяха против тази резолюция. Също нормално - полските им съратници са първа сила в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Но каквато и да е ситуацията в Полша, тази страна нито е анексирала нечия територия, нито е арестувала опозиционери.

Докато Русия смята ЕС за един от главните си врагове. Да не забравяме, че Владимир Путин обяви като една от целите на страната си да не допусне „цветни“ (разбирай прозападни) революции в страните от бившия СССР.

Алексей Навални може да не е ангел, но властта го арестува по всеки повод. Става като във вица за заека, дето днес го бият, защото е без шапка, а утре – защото е с шапка.

Същевременно нито един от лидерите на БСП не е изпратил децата си да учат в Русия. Обратно – всички учат на Запад.

От друга страна, разнасянето на портрети с „видни европейци“ от типа на Сталин и Георги Димитров на Бузлуджа или пред Паметника на Съветската армия е достатъчно да отблъсне немалко потенциални млади избиратели от градската средна класа, с висше образование и любители на книгите.

Очевидно от БСП не искат да осъзнаят това. В резултат от ГЕРБ биха могли само да потриват ръце и да чакат 4 април. С поведението си към Русия социалистите могат да им поднесат на тепсия изборната победа.

Коментари

....

Кот, такоа. Тва е положението.

Не че съм заритал БСП да дойдат на власт, но...

...от друга страна не желая и ГЕРБ да останат на власт, така че в това отношение ми е все едно. Обаче фактът, че вече 30 (скоро ще станат 31) години БСП не успява да се откъсне от заробващата ги проруска зависимост е повече от показателен, за неспособността на тази...."партия" да анализира световните процеси и да се развива съобразно заобикалящата ни действителност. Тези заключения ни карат да си зададем въпроса, който справедливо задаваме и на ГЕРБ. Дали изобщо имаме правото да наричаме тези два политически субекта партии? Та те изобщо не се вкарват в определението за това що е партия!

....

И двете са партии (политически формации), но едната е с немски генезис, а другата с руски.

В ЕС са направили преброяване на

съветските зайци, пардон "евро"депутати.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Само не разбрах..

Путин ли не иска силен ЕС!! Не искал цветни революции.. И какво постигна Майдана? Наследи един газопровод от времето на СССР. Продаде го на синчето Байденово. Синчето Байденово случайно да взе, че инвестира 10 милиарда долара в подмяна на тръбите от 60-70 години ли? Щото толкова са нужни на Украйна за модернизацията му. За 2019-та ЕС е използвала 390 млрд. куб.м. на година от тях 170 млрд. са от Путин. За реализация на плана на ЕС за "Зелена Европа" до 2027-ма година тя ще се нуждае от по 500 млрд. на година. За да се пусне повече газ трябва по-високо налягане в тръбите. А тези 60-70 годишни тръби дали ще го издържат? Кой ще гарантира доставки за Германия до 2035-та година да спре въглищните си централи и АЕЦ-и? Защо не си видите как Германия реши да вложи 1 млрд. евро в LNG-терминал за газ от Мексиканския залив. И колко газовици оттам се явиха да закупят капацитет в терминала. Та се стигна до спиране на строежа. Това е имала предвид Меркел като преди ден каза - " Германия не променя своето мнение за санкциите, които налага САЩ по отношение на "Северен поток 2", става ясно още от думите на германския канцлер. В Берлин гледат на ограниченията като "екстериториални санкции" и ги определят като недопустими." Германският канцлер коментира, че дори и САЩ и Русия не са спрели отношенията си в петролния и газовия сектор. С чий тежък нефт в САЩ се замени вноса от Венецуела? Та Русия ли не иска силен ЕС.. ИЛИ САЩ??? Кой не иска европейската промишлена продукция да е по-евтина от американската? А сега си бълвайте минусчетата, колкото искате.

Виж ся...

..."Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш."

урокът на "столетницата" е столетен:

Винаги с Москва! Дори когато Москва сключи пакт с Хитлер (пакта "Рибентроп-Молотов") пак бяха с Москва!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Ти нали си с ПОЛША:

Договорът за ненападение между Германия и Полша (наричан също Пакт Пилсудски – Хитлер е договор, сключен между Германия и Полша на 26 януари 1934 г. На 24 август 1938-ма г. Полша предлага на Хитлер план за разделяне на Чехословакия. Тешинска Силезия се взема от Полша. Словакия и Закарпатска Рус се взема от Унгария, всичко останало за Германия. На 52 октомври Полша окупира Тешинска област. Между временно е подписан Мюнхенския сговор и на 30 септември пакт за ненападение подписват и Германия и Англия. Следва пакт с Франция и т.н. Годината е 1938-ма.. И чак на 23 август 1939, пакт "Рибентроп-Молотов" - СССР и Германия сключват договор за ненападение. И още нещо - на 1,09, 1939 -та Полша е нападната от ДВЕ страни - Германия и СЛОВАКИЯ.. Защо ли?
бай Хyй's picture
бай Хyй
Бай Иван

БСП=БКП

Добър и точен коментар

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.