БСП отново не подкрепи резолюция на Европарламента срещу Русия. Нищо изненадващо.

Няма изненада и в това, че всичките петима български социалисти нито гласуваха „против“, нито се въздържаха. Те просто решиха да не участват във вота. Вярно, така никой няма да ги обвини, че са подкрепили ареста на Алексей Навални. Но пък нито осъдиха случилото се, нито поискаха свобода за опозиционера.

А дори в редиците на радикалната левица в Европарламента подкрепилите резолюцията бяха повече от гласувалите "против".

Същото бе поведението на БСП и през септември 2020 г., когато бе гласувана резолюция за отравянето на Навални (с вариацията, че Елена Йончева се въздържа). Което не променя нещата.

Всъщност вече 30 години БСП има една и съща тактика по отношение на Русия. Но сега за втори път с тази тактика партията може да си направи предизборно харакири.

Спомнете си 19 август 1991 г. Целият свят осъди пуча срещу Михаил Горбачов. От БСП, която тогава бе на власт, обаче обявиха, че „нямат информация“. Не подкрепиха пуча, но не посмяха и да го осъдят.

Само два месеца по-късно - на 13 октомври, БСП загуби парламентарните избори срещу СДС - „с малко, но завинаги“, както казваше един депутат тогава от Народното събрание, а днес от Европарламента. Е, не беше завинаги, но това е друга тема.

През септември 2019 г. БСП единствена от всички партии от групата на социалистите в Европарламента не подкрепи резолюцията за пакта „Молотов-Рибентроп“. Трима от петимата й представители гласуваха „против“, един се въздържа и един не участва във вота.

Както и преди 30 години, съвсем наскоро предстоят парламентарни избори. В допитванията БСП изостава от ГЕРБ, макар и с малко. Нищо чудно обаче проруската позиция на социалистите да увеличи разликата в полза на „гербаджиите“ - при това без те изобщо да са полагали усилия в тази насока.

Да, от ДПС също обикновено се въздържат при гласуването на резолюции срещу Турция. Но електоратът на тази партия у нас е постоянна величина. А и Анкара, колкото и далече да е днес от влизане в ЕС, не крие желанието си да стане един ден негов член.

Александър Йорданов също се въздържа при гласуването на резолюция за върховенството на закона в Полша преди 4 месеца. Логично – бил е посланик там и лично се познава с голяма част от полските евродепутати. „Консерваторите“ Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков пък бяха против тази резолюция. Също нормално - полските им съратници са първа сила в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Но каквато и да е ситуацията в Полша, тази страна нито е анексирала нечия територия, нито е арестувала опозиционери.

Докато Русия смята ЕС за един от главните си врагове. Да не забравяме, че Владимир Путин обяви като една от целите на страната си да не допусне „цветни“ (разбирай прозападни) революции в страните от бившия СССР.

Алексей Навални може да не е ангел, но властта го арестува по всеки повод. Става като във вица за заека, дето днес го бият, защото е без шапка, а утре – защото е с шапка.

Същевременно нито един от лидерите на БСП не е изпратил децата си да учат в Русия. Обратно – всички учат на Запад.

От друга страна, разнасянето на портрети с „видни европейци“ от типа на Сталин и Георги Димитров на Бузлуджа или пред Паметника на Съветската армия е достатъчно да отблъсне немалко потенциални млади избиратели от градската средна класа, с висше образование и любители на книгите.

Очевидно от БСП не искат да осъзнаят това. В резултат от ГЕРБ биха могли само да потриват ръце и да чакат 4 април. С поведението си към Русия социалистите могат да им поднесат на тепсия изборната победа.