Бившият треньор на "Лудогорец" и българския национален отбор Ивайло Петев вече официално е селекционер на Босна и Херцеговина. Решението бе взето днес на заседание на Изпълнителния комитет на футболната федерация на страната.

Петев е кандидат за позицията от края на миналата година, но процедурата по избора отне време. 45-годишният специалист се конкурираше с още неколцина кандидати.

Решението пред журналисти обявиха вицепрезидентът на федерацията Милорад Софренич и членът на управата Вико Желкович. 

Софренич посочи, че плановете селекционерът да бъде обявен на 4 януари не са се изпълнили, тъй като процедурата изисквала повече време и внимателно разглеждане на специалистите, с които са водени преговори.

Той и Желкович обявиха, че пред Петев има цел - класиране на Мондиал 2022. Те вярват, че двата месеца до старта на световните квалификации са напълно достатъчни българинът да се запознае с играчите.

"Вярваме, че направихме добър избор и очакваме добри резултати, рече Вико Желкович. - Ще видим дали това е така в близко бъдеще. Резултатите ще го покажат. Искаме да играем на Световното и на следващото Европейско."

В тима на Босна има играчи от много висока класа, като Един Джеко ("Рома"), Миралем Пянич ("Барселона"), Сеад Колашинац ("Шалке") и още дузина други, които се подвизават в силни отбори в Западна Европа, Турция и Русия. 

В европейските квалификации за първенството тази година обаче селекцията зае едва четвърто място в група с Италия, Финландия, Гърция, Армения и Лихтенщайн.

Игра на баражите от Лигата на нациите - подобно на България, но изненадващо се провали още в първия мач - загуба с дузпи от Северна Ирландия у дома. От този поток се класира Словакия.

За Световното в Катар босненците са в трудна компания - с Франция, Украйна, Финландия и Казахстан. За финалите се класират победителите в 10-те групи, а останалите три квоти ще бъдат разиграни в минигрупи от 12 отбора (по четири и на принципа на плейофи с полуфинали и финал), съставени от подгласниците и още два тима от Лигата на нациите.

Ясно е, че Босна ще се бори за второто място.

Ивайло Петев е бивш треньор на "Лудогорец", АЕЛ (Лимасол), националния отбор на България, "Динамо" (Загреб), "Омония" (Кипър), "Ал Кадидия" в Саудитска Арабия и полския "Ягелония" за последно.

Най-значими си остават постиженията му в Разград - той постави началото на шампионския отбор на "Лудогорец", с който стана два пъти шампион, но бе уволнен точно преди големите европейски пробиви.

След това бе "съблечен" от фенове на "Левски", при опита на Наско Сираков да го наеме и така и не стана наставник на "сините".