Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Балканската ни политика очевидно катастрофира. За три дни Каракачанов постигна онова, за което на Тито му бяха нужни трийсет години - комшиите ни намразиха по-искрено отвсякога, а европейският натиск се засилва, така че накрая Скопие ще влезе в ЕС против нашата воля и ние пак ще бъдем обидени и самотни.

Но ето, на този печален фон се появи надежда - Българската национална телевизия предложи размяна на програми с обществената телевизия на Северна Македония. Не знам дали това е самоинициатива на генералния директор г-н Кошлуков, не знам и дали националпопулистите няма скоро да му скръцнат със зъби, но инициативата заслужава да бъде приветствана.

Те да гледат "Под прикритие", а ние да гледаме "Преспав"

Посоката, която възприехме с тая злополучна историческа комисия, е очевидно сбъркана. Проблемът ни с македонците не са историческите факти, а изградените в хода на ХХ век идентичности. Моите уважения към учените, които вадят архивни единици и свидетелства, но тези неща са важни за тяхната наука, не за настоящето. „Кражба на история“ е нелеп израз: историята се е случила и настоящата политическа воля на едни или други управници не може да я промени, както впрочем мислеха по времето на комунизма тук и оттатък, когато ЦК решаваше какви са били историческите факти. Който не познава историята, не е крадец, а невежа. А идентификацията е нещо съвсем друго - избираме си образци сред историческите, литературните, религиозните персонажи, а не ни ги налагат експерти.

Затова ми се струва, че именно живата съвременна култура е пътят към сближаване с нашите съседи - сближаване на идентичности, не на факти, спуснати от някакви експерти. Именно тук телевизията може да играе водеща роля. Основен жанр днес стана сериалът, а резултатът е, че зрителят буквално живее в кожата на някакви герои дни наред, пренася се в света им. Пошли или не, сериалите вършат важна интеркултурна работа, потапят в един друг свят по-дълбоко от филмите преди. Вземете нашия „Под прикритие“ - македонският зрител се пренася в една посткомунистическа бандитска действителност, хем позната, хем българска. Обратно, македонският сериал „Преспав“, който осмива балканските шашми на едно семейство, ще ни е смешен именно защото се случват познати до болка неща, макар и в малко по-различна среда. Каза го и белгийският балканист проф. Раймонд Детрез: подобни продукции ще ни позволят да преодолеем фиксацията към миналото, да видим настоящето на съседния народ, което националните идеологии са ни научили да подценяваме.

Въпросът е искаме ли наистина да се разбираме? Вземете натрапливото нежелание (под страх от националистически санкции) да се превежда от северомакедонски: то показва, че идеологията все още тържествува над здравия разум. Да кажа честно, аз не разбирам всичко, когато ми се говори на този език, особено ако е за по-сложни работи. По време на соца така не превеждаха от руски заради имперския възглед, че всеки българин, разбира се, знае руски. Но не знаеше. Преводът е елементарно уважение към събеседника, а в хода на медийни, образователни, културни обмени езиците естествено ще се сближат. Не е ли това една разумна цел? Но езикът тук е само един аспект на проблема: в подобна политика на обмен трябва да сме готови да предлагаме разбираеми, приемливи за другия културни продукти - докато обменът потече естествено и спонтанно в един общ ЕС.

Доколкото разбирам, идеята е да се започне балканско споделяне на телевизионна продукция, да се изгради един вид „балкански медиен хъб“ (дано е по-успешен от газовия). Още по-добре. Регионът, раздиран от националистически противоборства, които имат за единствена цел да легитимират едни съмнителни политически елити, е всъщност доста хомогенен в културно отношение, ако за малко оставим настрана историческите гордости и унижения - като музика, като кухня, като всекидневие.

Телевизионна дипломация

Възражението, което подобни идеи веднага срещат, е, че българо-македонският обмен ще тръгне по линията на най-ниското - игрите, фолклора, чалгата, простотиите. Аз пък мисля, че в това няма лошо. Елитите ни явно се провалиха в изграждането на мостове помежду ни. Осъждаха всеки опит за сближаване със съседите като национално предателство. Впрочем не без подкрепата на „великите сили“, които в този регион решаваха да си мерят геополитиките. Високата култура у нас гледа на Запад, гнуси се от комшиите, в които вижда огледало за собствената „изостаналост“. Къде бяха възвишените души, та да се мобилизират, когато София нанесе удар в гърба на братята си от Скопие? Понякога артисти се ангажират с балканската тема, осмивайки национализма, както беше със серия изложби на Института за съвременно изкуство - но нашата културна сцена прави така, че подобни инициативи си остават за ограничен кръг ценители.

Хайде тогава да опитаме по другия начин, да впрегнем в работа телевизионната дипломация, да заложим на онова, което ни обединява, па макар да е ниско, грубо, народно. Да не започваме с „История БГ“ или съответното предаване оттатък - постепенно ще дойде време и за тях.

"Дойче веле"

Коментари

 's picture

Бобо

Блестящо

Това което Тито и Димитров/Кремъл/ не успяха за трийсет години, безродникът, агент на ДС Каракачанов успя за три дни... и то под овчия поглед на Тулупа....Измекяри долни

интерснооо

Сериала се казва ПРЕСПАВ и няма НИЩО ОБЩО С Преслав.Ти нали си доцент,трябваше да го знаеш,не да пишеш тъпи анализи ,и да се навеждаш в стойка Г на макетата! А иначе виждам колко сте "българи" аФтетичните подлоги.Готови сте на всичко да се подмажете на новите господари в белия дом!
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Добре написано!

Добре написано! Наистина дълги години българският народ ще носи последиците от безобразията на доносника на ДС "Иван", тартор на шайката лумпени от ВМРО!
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

Дичев, пий си ракийката и не се пъни токова на теми дето май не са ти толкова ясни. А макетата да правят каквото си искат. Ние макета няма да станем, а те ако искат в Европа, само по европейски. Ай наздраве.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.