Здравните власти работят за внимателно разхлабване на мерките след 1 февруари, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във Велико Търново.

„Решения под натиск никога не съм взимал. Ако позволим на емоцията или на ината да ни води в тази битка, много бързо ще я изгубим. За отваряне на заведенията може да се говори чак в средата на февруари, но само ако няма скок на новозаразените", каза той, цитиран от Нова телевизия.

„След здравеопазването и образованието, ако нивото на заболеваемостта се запази и не се увеличи, постепенно ще започнем да отваряме и другите браншове. Първо на 4 февруари пускаме учениците от средното образование, спорта и културата. След тях, на 18 февруари, идват ресторантите, кафенетата и моловете, а после и нощните заведения. Ресторантьорите и хотелиерите са един много важен бранш, но в този момент нашите приоритети са здравеопазването, образованието, културата и спорта”, добави той.

Всички тези опции за противоепидемичните мерки бяха обсъдени още вчера в Министерския съвет с Националния оперативен щаб, участва и Бойко Борисов.

Окончателно решение как ще изглеждат мерките след края на януари се очаква утре, когато е и редовният седмичен брифинг на здравните власти. Още вчера стана ясно, че предложените дати за поетапно отваряне на заведенията не се харесват на ресторантьорите - те искат заведенията за хранене и кафенетата да отворят от 1 февруари. За нощните заведения са склонни да се съгласят да се изчака до март.  А от бранша не изключиха и вариант за "протестно" отваряне, както се случи в Италия. 

 

Министърът каза още, че в момента няма проблеми с недостига на ваксини за първа и втора фаза на имунизацията в България. След няколо дни ще дойдат още 14 500 дози. В резултат от овладяването засега на ситуацията започва и закриване на COVID отделенията в болниците в страната. 20% от предвидените за пациенти легла да бъдат върнати обратно в отделенията по предназначение, тъй като след възобновяването на плановия прием и операции ще има увеличение на пациенти в останалите болнични отделения.

Ангелов уточни, че в момента заетостта е около 40%, като става въпрос за пациентите, които не са в реанимация. Той увери, че при нужда всички лечебни заведения са заявили готовност отново да разкрият леглата за болни от коронавирус до 48 часа.

След възобновяването на учебните занятия и на учениците от средния курс се предвижда учениците в един клас да бъдат разделени на две групи с оглед да се избегне концентрирането и струпването им в по-ограничени пространства и да се намали опасността от евентуално заразяване.

"Всички изпитваме затруднения в момента и искаме да се върнем към нормалния си начин на живот. Аз също го искам. Пак казвам това, което постигнахме не е малко. Ако се оставим на емоцията или на ината да ни води във вземането на решенията, ще загубим битката. Пример са другите държави в ЕС”, посочи министър Ангелов, цитиран от „Фокус”.