Министърката на социалната политика Деница Сачева обяви днес пред Нова тв, че правителството обсъжда вариант за поетапно разхлабване на противоепидемичните мерки и добави, че в никакъв случай не се предвижда частичният локдаун да продължи до изборите. 

"Това, за което говорим в момента, е поетапно разхлабване на мерките. Как точно ще се случи това, ще установим тази седмица. Възможно е да има стъпково отваряне на всеки две седмици на нещо ново", обясни тя. 

От думите ѝ стана ясно, че първи вероятно ще отворят заведенията в курортите, които се надяват все пак да успеят да завършат сезона с някакви обороти. Две седмици по-късно вероятно ще се пристъпи към отваряне на заведенията в цялата страна. Това евентуално можело да стане около средата на февруари. Що се отнася до големите търговски обекти - тип мол, те може би щели да продължат да бъдат затворени по-дълго време.

Когато и да бъдат отворени ресторантите и заведенията обаче, те при всички положения ще работят под някаква форма на рестрикции - намалено работно време или ползване на част от капацитета си. 

Вицепремиерката и министърка на туризма Марияна Николова пред БНТ даде малко повече подробности какво се обсъжда за ресторантите. Един от вариантите е те, по примера на хотелите, да отворят при капацитет от 50% и да са с фиксирано работно време - от 6 часа до 22 часа, в случай че епидемичната обстановка позволява това разхлабване на мерките. Друга опция е да се допусне работа на заведения за хранене само с предварителна резервация, но не всички в бранша имат такава възможност. Тя отчете, че при туристическите резервации за зимния сезон се наблюдава спад от 65-70%.

Деница Сачева коментира и актуалната политическа ситуация. Тя за пореден път повтори тезата на ГЕРБ, че за управляващите точната дата за изборите не е никакъв проблем, но не било ясно защо е избрана точно датата 4 април. 

Според министърката президентът Румен Радев е закъснял с политическите консултации по вота и ги е провел по "странен начин". Причината - не били поканени дългогодишно действащи партии като СДС за сметка на такива, които били в процес по заличаване. Тя има предвид партия "Възраждане" с лидер Костадин Костадинов. Същата теза Сачева повтори и пред бТВ преди дни, а днес Костадинов е поискал право на отговор, видно от сайта на медията. В него той казва, че "твърденията на министъра са неоснователни" и че "Възраждане" била демократична и прозрачно финансирана партия, чиято субсидия била одитирана седем пъти за три години от Сметната палата. Внушенията на Сачева пък били причинени от факта, че "Възраждане" е "категорична и безкомпромисна опозиция на управлението". 

Припомняме, че към момента тече дело в Софийския градски съд за заличаване на партията на Костадинов, поискано от прокуратурата. Аргументът - наличие на неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на организацията. 

Днес Сачева обяви, че нямало проблем да се организира видеонаблюдение на изборите, каквито искания има от страна на някои извънпарламентарни опозиционни партии и от президента. Не било ясно обаче, каза Сачева, доколкото това е целесъобразно и как предложенията ще са така обезпечени, че да няма злоупотреби.

Здравният министър: Ресторантьори, хотелиери не са ни приоритет в момента

Доста по-скептичен към идеята за охлабване на мерките за заведенията в понеделник се оказа здравният министър Костадин Ангелов.

"Ресторантьорите, хотелиерите... със сигурност са много важен бранш, но в момента не са ни приоритет", каза той.

"Всичко, което преценим, че бихме могли да разхлабим, ще разхлабим като мерки. Нека не позволим на нетърпението да ни изиграе лоша шега", обясни той.

Министърът посочи и кои били приоритетите - здравеопазване, образование, спорт.

От бранша заплашиха с протестно отваряне на заведения

От бранша пак в понеделник се оплакаха, че не са получили компенсации за затворените си обекти и намекнаха, че може да се стигне до гражданско неподчинение - отваряне на заведения, въпреки забраната, която се съдържа в заповед на здравния министър.