Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Доскоро, когато напишех в полето на търсачката “Д”, тя дописваше “…оналд Тръмп”. Вече не ме чака да напиша и “Д”. Изписва “Доналд Тръмп”, само като поставя курсора в нея.

Това е Web 3.0 - третата фаза от развитието на световната мрежа, в която тя става “семантична”, т.е. открива контекста на ключовата дума и служи като дигитален асистент.

Тъй като през последните четири години често съм търсил какво е правил Тръмп, цифровата ми помощничка е свикнала, че поставя ли курсора в полето, следва “Д..” или “Т”. Казано иначе, живял съм в контекста на Тръмп.

Днес той си отиде от Белия дом, но подозирам, че няма скоро да си отиде от търсачката ми. Тя тепърва ще свиква с Джо Байдън.

Над предварителната агенционна информация за встъпването му в длъжност се изкуших да напиша заглавие: “От днес - свят без Тръмп”. Дежурният редактор го смени с железен аргумент: “Тръмп още не е умрял”.

Не бива да се чете толкова буквално. И аз не съм умрял още, но това няма никакво значение за света. Защото не седя в Белия дом. Но дежурният е прав, макар и аргументът му да подлежи на спор.

И да беше умрял Тръмп, контекстът му остава. Той направи неща, които не могат или поне е трудно да се върнат назад. Парчетата на някогашната иранска ядрена сделка например трудно могат да се сглобят отново. Ако САЩ пак влязат в нея, тя трябва да бъде вече друга.

Европа вече не може да разчита на предишната американска закрила. Европейците нямат разумен избор, освен да поемат повече отговорности за сигурността си.

Отношенията със световни сили като Китай и Русия не могат да бъдат “рестартирани” в предишен контекст, защото той вече е друг.

И Америката на Обама не може да бъде “рестартирана”, защото недоволствата в нея произведоха Тръмп и могат да го възпроизведат при евентуален опит за реконструкция.

Тръмп направи неща, които не могат да бъдат оправдани, но трябва да бъдат обяснени. Ако на изпроводяк той казва: “движението, на което положихме начало, едва сега започва”, то е защото има контекст.

Седемдесет и четири милиона и двеста хиляди избиратели не са за пренебрегване. Тези хора продължават да мразят живота преди Тръмп и всеки, който се опита да помири Америка, ще трябва да се съобрази с тях.

Днес АП публикува снимка на привърженик на Байдън пред Белия дом, който държи плакат с надпис: “Омраза не може да изгони омразата. Само любовта може”. Това ще бъде сизифовското изпитание за Байдън.

Коментари

Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Ако думата "контекс" се ядеше

Ако думата "контекс" се ядеше всички журналисти и анализатори щяха да са като татко Барба!
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Имам една основна - според

Имам една основна - според мен, забележка. На практика САЩ са страна само с две партии и избирателите в по-голямата си част са твърдо, дори потомствено, разделени между тях.В много случаи те не гласуват за личност, а за партийни принципи – републиканци за по-малка зависимост от държавата, чрез намаляване на данъците, демократи за по-високо облагане за да се финансират различни социални програми. Показателен е примера, че преди Обама най-богатата страна в света беше на 46 място по ниво на здравоопазване на своите граждани и пред ния бяха дори страни от Африка. Аз познавам американци-заклети републиканци, които спечелиха от "Обама кеар" и не го крият, но гласуват винаги против демократите. С унизителното си поведение спрямо Путин и Русия - позицията му на пудел на Путин при срещата им в Хелзинки, Тръмп засегна достойнството на много американци – не само демократи, и това се осъзнава от повечето от тях гласуващи за републиканците и затова тези 74 милиона дали вота си него при изборите никога не могат да бъдат считани за тръмписти. Тръм си отиде и повечето републиканци си отдъхнаха, че вече го няма. Фанатиците му не са достатъчни за да променят Америка.Не е далече времето, когато и те ще го забравят и републиканците, поучени от грешката си ще намерят нов, много по нормален лидер, който да ги представлява. а американската политика пак ще стане нормална - състезание между двама разумни и нормални.

Мдаа

https://tribune.bg/bg/svqt/spazeno-mardzhari-teylar-griyn-vnese-predlozhenieto-za-impiychmant-na-dzho-baydan/

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.