"Арестът на Алексей Навални след пристигането му в Русия нарушава неговите права и застрашава сигурността му. В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията."

Този кратък коментар заради случващото се с критика на Кремъл, който снощи бе задържан още на летище "Шерметиево" в Москва при връщането си в Русия след 5-месечно лечение  в Германия заради отравяне с новичок, направи тази вечер във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Реакцията на Борисов идва, след като институциите на целия Европейски съюз с декларация, и отделните европейски лидери, начело с Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел, Жозеп Борел, осъдиха ареста на Навални. Настояха и за незабавното му освобождаване, обявиха и че Русия нарушава международните ангажименти, които е поела. 

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли още снощи нарече действията на властите в Русия "обида за Европа". Остри реакции дойдоха и от САЩ, и Канада, и от НАТО.

От страна на българската изпълнителна власт първата реакция бе снощи от вицепремиерката Екатерина Захариева. В нейното съобщение в туитър се съдържаше и призив за освобождаването на Навални към руските власти.