Нови 18 720 дози от ваксината на "Pfizer"/"BioNTech" срещу COVID-19 ще пристигнат в понеделник сутрин в България, съобщиха от здравното министерство. По план пратката трябваше да е двойно по-голяма, но от компаниите, които произвеждат препарата, вече предупредиха, че ще има малки забавяния по производствени причини. 

Новата пратка ваксини ще бъде получена в София в логистичен център, откъдето дозите ще бъдат разпределени до всички точки на страната, съобщиха от министерството. 

Здравният министър Костадин Ангелов в понеделник ще получи втората си доза ваксина, след като стана първият човек в България, който бе имунизиран с препарата на "Pfizer"/"BioNTech". И тази ваксина, както и на "Модерна", се поставя на два пъти, като разликата е в периода между двете инжекции - в първия случай той е 21 дни, а във втория - 28 дни.

До момента по данни на Единния информационен портал у нас ваксина са получили  18 332 души. За последното денонощие те са 206 и всички са в столицата. Най-много първоначални имунизации са направени в София, Пловдив и Варна. Най-малко са във Видин - под 200