"Това - България да има диверсификация на своя газ е мечта от години, а когато се случи, има недоверие. Можем да представим плащания и договори. Това, което сме направили, е факт."

Това каза днес пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

"Булгаргаз" има договор за 25 години с азербайджанската газова компания. Този договор предвижда да се доставят по 1 млрд. куб. метра газ годишно, продължи Петкова.

Енергийният министър каза още, че към момента електрическото захранване е възстановено навсякъде, единствено на територията на община Своге са налице около 5 селища, в които все още текат дейности по възстановяване на захранването с електрическа енергия.

"По отношение на енергийната инфраструктура на електроразпределителните дружества бяха причинени съответни щети - имаше счупени стълбове, прекъснати електропроводи, всичко това има и своето финансово изражение. Реакциите са били навременни и адекватни и всички тези аварии са възстановени", каза Петкова.

По думите й е имало единствено потенциален риск от проблем на територията на район Нови Искър, свързан с покачването на река Блато. Там се е наложило превантивно да бъде изключено електрическото захранване на газоразпределителната станция там. Всичко е възстановено в рамките на часове.

Министър Петкова допълни, че гражданите нямат основание да се притесняват за сигурността на електроенергийната система въпреки предстоящото съществено захлаждане на времето.

"Всички производствени мощности в електоенергината система на страната са в изправност и работят в нормален режим на работа. Ние сме готови да посрещнем това високо потребление", категорична бе енергийната министърка.