Премиерът Бойко Борисов да обясни защо "го е срам да открие "Руски поток", да се яви на място и да обясни какви са икономическите ползи от този проект и защо 3 млрд. лв., с които се обслужва чужд интерес, не бяха инвестирани в реална диверсификация на газа и газификация на най-бедния регион в Европа. 

Това поиска съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов от площадката на компресорната станция "Расово", която е по трасето на втората тръба на газопровода "Турски поток". Премиерът предпочита да нарича проекта "Балкански поток", а по документи се води "разширение на газопреносната мрежа на България". 

Иванов припомни, че само преди няколко седмици мястото е било кална площадка - за да подчертае, че други неща може да се строят бавно, но не и инфраструктурата на газопровода, който нарича "Руски поток" (първата му тръба свързва Русия с Турция, като заобикаля Украйна и Трансбалканския газопоровод, който също минава през България, а втората тръба свързва първата от границата на България с Турция до Унгария през Сърбия. Капацитетът е почти изцяло резервиран за газ от "Газпром" за 20 г. - б.р.).

"Този човек, който вади лентички от всеки джоб, открива всяка керемида, не откри това съоръжение. Срам го е", заключи Иванов и обясни, че с инвестицията България е застрашена от европейски и америщански санкции, а думите на министър-председателя за 100% диверсификация на източниците на газ за България нарече "лъжа".

Припомняме, че САЩ няколко пъти обявиха, а и записаха във военния си бюджет за 2021 г. налагане на санкции срещу участниците в строежа на втората тръба на "Турски поток" и на "Северен поток 2", защото и двата проекта са смятани за руски геостратегически проекти, увеличаващи зависимостта на Европа от Москва. Военният бюджет на САЩ мина с мнозинство от над 2/3 през двете камари на американския Конгрес два пъти - тъй като президентът Доналд Тръмп наложи и вето (заради други текстове от документа). Очаква се налагане на санкции на компаниите, участващи в реализацията. 

Съпредседателят на ДБ изписа с тебешир на една от тръбите сумата 3 000 000 000 лв. и обясни, че това са парите, инвестирани в газопровода, вместо в газификация на региони, здравеопазване, купуване на медицински хеликоптери и др., но без да е ясно какви са икономическите измерения на проекта. 

"Тези пари ще излязат от джоба на българите, за да може Бойко Борисов да изпълни своя ангажимент към Русия и Сърбия, но не и към българските граждани. Затова искам от това място да дойде премиерът и да обясни каква е икономическата логика на този проект и какъв е националният интерес. Няма да го направи", заяви още Христо Иванов. 

Малко предистория

Т.нар. Балкански поток - според последния вариант на договора между "Булгартрансгаз" и изпълнителя на газопровода - саудитския консорциум "Аркад" с наети постфактум руски подизпълнители, трябваше да е завършен на 15 декември. Според информация, необявена официално от участниците в процеса, това се е случило и проектът е на етап приемане на документите. В последните дни на 2020 г. и първия ден на 2021 г. сръбският президент Александър Вучич обяви, цитиран от местни, руски и турски медии, че тръбата до Сърбия е пълна с газ и страната вече получава синьо гориво по трасето. В България, откъдето минава това трасе, за да стигне до Сърбия, подобна новина за пускане в експлоатация няма.

В първите дни на новата година Бойко Борисов обяви старта на доставки на природен газ за България от Азербайджан през Гърция. Това е част от газопровода ТАП, който е приоритетен за ЕС. България трябваше да получава доставки на азерски газ по силата на договор, сключен през 2013 г., като тогава планът бе това да става от 2019 г. чрез интерконектора между България и Гърция. Той обаче и към днешна дата не е готов, въпреки че се движи от десетилетие, имаше и няколко прогнозни дати за завършването му. Най-прясната дата е есента на тази година - преместена е този път във времето заради пандемията, която забавила строителството.