Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Следя с интерес ентусиазма, който се лее по затварянето на хиляди профили, сред които този на Тръмп, но и на хора като Рон Пол (либертарианец, който е про-всякакви свободи). Ентусиазмът идва от интелигентни, наричащи себе си либерални (свободолюбиви) хора. Борим фалшиви новини, конспирации и т. н.

Мисля си, че от времето на нацизма и зрелия комунизъм не е имало толкова мащабна радост на масите за това, че им отнемат права и свободи.

Такова институционално-корпоративно определяне кое е истина и кое не (в неограничени сфери) е не само невъзможно начинание, но е абсолютно прегазване на две основни свободи, без които западният свят ще трябва да спре да се нарича либерален и демократичен. 

1. Едната е свободата на словото, включително, свободата да казваш неистини (не казвам, че това е морално или желателно), или да казваш нещо, което ти смяташ за истина, а другата страна смята за лъжа. Да посочиш релевантни факти и заключения, така както ти ги виждаш.

Без тази свобода намирането на истината изначално е невъзможно. Заедно с правата на "фалшификаторите" и злодеите, от Министерствата на истината винаги ограничават правата на всички останали. Защото преценката им е субективна, защото не са квалифицирани да определят "истината" във всяка конкретна ситуация и защото често са политически пристрастни. 

2. Свободата на словото е и функция и следствие от друга фундаментална свобода - на идеите и убежденията. 

С ограничаването на определени гласове, под претекст за "фалшиви новини" трайно и масово се отнема правото на информация. Тя е от обратната страна на монетата. Без свобода на словото няма свободно информиране, няма и свободно формиране на убеждения. Зрителят/читателят вече не е в ролята на "съдията", който сам се запознава с всички мнения и факти и сам формира своето убеждение (било то и грешно и „опасно“ ), а е само консуматор на потока, който идва от едната страна. А рано или късно тя се явява политически заинтересована. Подобна е ситуацията, ако един съдия получава информацията и мнението само на прокуратурата или само на защитата.

Ще кажеш: ама" фалшивите новини" са опасни за мира и сигурността. Ще ти кажа, че няма такова нещо като "фалшиви новини" по принцип. Може да има конкретни казуси, които ако представляват престъпления, трябва да се разследват и решават от наказателен съд, а не от ФБ-администратор.

Също така ФБ и Туитър не са вестници или телевизии, които формират съдържание, а са платформи за споделяне на съдържание. Голяма разлика. Като между театър и площад. В театъра актьорът говори, каквото му каже режисьорът, а на площада всички говорим свободно (ограничението е нежелателно изключение, виж референцията с престъплението). Широката преценка кое е истина и кое не, не е само нова политика на социалните мрежи, а е предшествано от политически призиви и законодателни инициативи.

Идеята, че има едни хора от Фейсбук или от правителствата, които имат широка компетентност да преценяват вместо нас какво да четем и публикуваме е много по-опасна от Тръмп, скъпи приятели, по-опасна и от Путин. Същата идея са имали болшевиките, фашистите и нацистите. И те са имали праводподобни  причини за политическата цензура, и при тях сигурността, здравето и истината са били основна цел, та даже и те са казвали, че използват "научния метод" срещу "религиозния".

Опитите за бързото справяне с „фалшивите новини“, „конспирациите“ и „опасните идеологии“ ще бъдат неефективни и ще задълбочат разделенията и конфликтите. Единственият легитимен начин да обориш другата страна, все още е като кажеш истината, а не като забраниш онова, което смяташ за лъжа. Крачката към тоталитарни утопии винаги е къса и винаги има за цел спасяване на човечеството от злото.

---

Бел. ред. - Клуб Z е готов да публикува и други мнения по темата.

Коментари

....

Така си е.
Десебар Бойкикев's picture
Десебар Бойкикев
Десебарка

Вярно

Но кой ли слуша.
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Чуйте го този Любомир Авджийски

"1. Едната е свободата на словото, включително, свободата да казваш неистини . . ." Любомире, ти сериозно ли? А какво мислиш за свободата да застреляш някого? Ей така, 'щото си свободен. А какво мислиш за свободата да изядеш един друг от съседното племе? Ей така, 'щото по закона на канибализма си е съвсем в реда на нещата.

Прекалил си,...

...а това сваля нивото на посланието ти.

Има право. Но!

Случаят с Тръмп е специален. Първо- Очевидно той като реши, че нещо е срещу неговите интереси, търси всякакви причини (дори и най-нереалните), с които да обясни несправедливостта според него. Второ- Колкото повече си повтаря тази..."несправедливост", толкова повече започва да вярва в истинността и, като в същото време добавя нови и нови нереални факти. Дори, когато му докажат, че греши, той започва още повече да се насъсква. 3. Егоцентричността му, описана с горните две точки, попадна на много добре подготвена почва всред американското общество. А тази.."почва" бе подготвена от бунтовете "животът на черните има значение", които бяха прекалено необуздани, стигнаха до грабежи и палежи, както и от преди съществуващите противоречия между черни и бели.

Браво на автора

Скоро не бях чел толкова хубава статия. Спор да няма, дори доста демократични държави започнаха да залитат към цензурата. И нещо още по-лошо, не се цензурира директно, както при комунизма, а се приемат закони, с които ще бъдеш наказан, ако Иван/Драган/Стоян преценят, че не си прав. Което само по себе си води до самоцензуриране. Както е примерно в "демократичен" Израел.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

Големи сме герои когато защитаваме неща които дори не познаваме. Свобода та свобода, а къде е нашата свобода. А защо в зоологическата градина са поставили метални решетки пред гоките животни? Защо престъпниците ги арестуват и после ги дават на съд. Каква несправедливост само. А в Германия фашизма се заражда демократично с избори. Трябва ли да ръкопляскаме на тълпата селяни някои въоръжени кото сляпо следват популиста и откровен лъжец Тръмп. Всички съдилища отсъдиха, нищо не е откраднато. Нали съдът казва. Трябва ли нормалните хора да страдат заради лъжи които се разпространяват от омраза към другите. Горкият Тръмп. Няма здравомислещи хора които искат да участват в това. помисли си Светльо.Всяко следствие си има причина.
mm

сменяш канала

Не съм запознат с мотивите и конкретните затворени акаунти, но по принцип съм съгласен с правото на една медия да контролира достъпа до средата си. И дума не може да става за асоциациите, които автора прави с "нацизма и зрелия комунизъм", когато огромни маси хора са оставени безгласни, докато са облъчвани от една радиоточка. Да се говори пък за това, че в днешното свръхинформирано (но много некачествено) общество нечие ограничение е лишаване на друг от информираност е смешно. Просто сменяш канала.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.