България ограничи в по-голяма степен заразата с коронавирус в сравнение с Германия и други западноевропейски страни, защото затворихме училищата. Това каза пред БНТ ген. проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб.

"Спряха се учебните занимания на учениците, за което бяхме много критикувани. В другите западноевропейски страни не беше предприета такава мярка. Оказва се, че в учебна среда, въпреки многото мнения по този въпрос, се разпространява вирусът много интензивно. Слава Богу, децата са пощадени от тежко боледуване, но разпространяват заболяването в своите семейства. Децата не останаха затворени вкъщи, но събирането на малък брой деца на една площадка например не е еднакво с един учебен процес, когато се събират стотици деца по едно и също време, а през междучасието има свободно смесване на потоците", обясни Мутафчийски.

И допълни:

"Това е тежко решение, защото има огромен натиск върху правителството да вземе такова решение заради евентуалните вреди, които нанася изолацията на малките деца, а при най-малките от техническа гледна точка обучението в електронна среда е невъзможно или неефективно. При такава ниска заболяемост в момента това е един премерен риск. Ако се покажат тенденции, които да водят към повишаване на заболяемостта, ще предложим отново да има затваряне за известно време." 

Ген. Мутафчийски допълни, че се обмисля идеята за "скачащ локдаун".

"Една от основните идеи още през есента беше един скачащ локдаун да има - две или три седмици да има рестриктивни мерки, след това да има кратък въздух и после пак затваряне", обясни той.

Според генерала мерките са дали резултат, който е по-добър от очаквания.

"На този етап се справяме много добре. Очаквахме не повече от 50% да намалим заболяемостта, а тя е снижена с повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средна заболяемост на 100 000 дори, е 4 пъти. Изходната точка беше над 660 на 100 000, а сега средното е към 150–160 на 100 000. Днес дори е 125 на 100 000 средно", обясни генералът.

Той изтъкна, че трябва да следим внимателно как се развива ситуацията във Великобритания, Чехия, Нидерландия и Белгия, където има оформени огнища.

"За пълно затваряне не се разговаря към момента, но се отчита добрият ефект дори на такова частично затваряне. Бяха направени точните попадения - учениците, нощните заведения и ресторантите", каза още ген. Мутафчийски.

И допълни:

"В моловете има една масовост на събиранията на хора, които отсъстват в другите магазини. Един магазин също може да бъде място за предаване на заразата, но колкото по-малко са такива места, в които може да се предава заразата, толкова по-лесно може да се контролира заразата. Още когато обявявахме сегашните мерки, ние казахме, че не претендираме за изчерпателност и за забрана на всички потенциално опасни места. Ние претендираме, че бележим мерки за местата, които са най-опасни."