Доминираната от демократите Камара на представителите на САЩ днес ще гласува резолюция за отстраняване на президента Доналд Тръмп от длъжност.

Тя повдига едно обвинение срещу държавния глава - "подбудителство на бунт" - заради речта му пред Белия дом пред 30 хиляди привърженици, след която последва масова атака срещу Конгреса, в която загинаха петима души на 6 януари.

Тръмп вчера отхвърли обвиненията и предупреди, че опитът за импийчмънт предизвиква "огромен гняв" сред американците. По-рано бюлетин на ФБР предупреди за опасност от въоръжени бунтове във всички щати от разгневени привърженици на президента, до края на чийто мандат остава една седмица.

Ако днешната резолюция мине през Камарата, Тръмп ще стане първият американски президент, срещу когото са повдигнати за втори път обвинения за импийчммънт в рамките на един мандат. 

Макар видни фигури в неговата републиканска партия и в правителството да се разграничиха от него, още не е ясно дали резолюцията би минала през Сената, където силите са почти изравнени. Вчера вицепрезидентът Майк Пенс отказа да се позове на 25-ата поправка в конституцията, която би му позволила да поеме поста на Тръмп, ако мнозинството от членовете на кабинета го отстранят като негоден да изпълнява функциите си.

В лагера на демократите също няма единство. По-умерените смятат, че импийчмънт на отиващ си президент, дни преди края на мандата му, само ще изостри още и без това острата политическа конфронтация в американското общество и ще попречи на главния приоритет, обявен от Байдън - помирение и изцеление.

Той трябва да встъпи в длъжност на 20 януари, церемония, на която Тръмп обяви, че няма да присъства и която ще бъде охранявана от близо 10 хиляди военни от Националната гвардия.

Въпреки отказа на Пенс да се позове на 25-ата поправка, Камарата прие вчера резолюция, в която го призовава да направи това - един изцяло символичен акт.

Тръмп замина за Тексас, за да отбележи един от символите на своето наследство - стената по границата с Мексико срещу нелегалните имигранти.

Междувременно процесът на разграничаване от президента републиканец продължи. Съветът на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ отправи послание към военнослужещите, с което заклейми избухналите миналата седмица бунтове в Калитолия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е едно от редките съвместни изявления на ръководителите на отделните клонове на американските въоръжени сили. С него съветът наруши продължилото близо седмица мълачание след атаката срещу Капитолия.

Редица членове на кабинета на Тръмп, в това число и и.д. министър на отбраната Крис Милър, осъдиха нахлуването. Но досега най-високопоставеният американски генерал, председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили Марк Мили, пазеше мълчание.

"Придруженият с насилие бунт във Вашингтон, окръг Колумбия, на 6 януари 2021 г., е директно нападение срещу Конгреса на САЩ, сградата на Капитолия и нашия конституционен процес", заявиха седемте генерали и един адмирал във вътрешна паметна бележка, адресирана до военнослужещите.

"Свободата на словото и на събиранията не дава на никой право да прибягва към насилие, подривна дейност и бунт", се казва в бележката.

Военните командири казват, че Джо Байдън ще встъпи в длъжност на 20 януари като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

"Всяко действие за нарушаване на конституционния процес е не само против нашите традиции, но и против закона", се казва още в текста.

Най-малко трима републиканци, в това число третата в йерархията на Републиканската партия в долната камара Лиз Чейни, казаха, че ще гласуват за импийчмънта на Тръмп, предаде Ройтерс.

"Никога не е имало по-голямо предателство от страна на президент на Съединените щати по отношение на неговата длъжност и положената клетва към конституцията", каза представителката на малкия консервативен щат Уайоминг.

"Ще гласувам за имийчмънт на президента", каза Лиз Чейни, дъщеря на бившия републикански вицепрезидент Дик Чейни. Според нея Тръмп е "запалил пламъка на атаката", извършена от тълпата негови привърженици.

Още двама конгресмени от Републиканската партия, Джон Катко и Адам Кинзингър, обявиха, че ще гласуват за импийчмънта.