Разследване в Ирландия за дейностите в домове, управлявани от Католическата църква за бременни жени и самотни майки, прокудени от семействата си, е установило, че в тях е имало "ужасяващо ниво на детска смъртност", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Този извод се съдържа в доклад, изготвен от разследващите по поръчка на ирландското правителство.

В документа се твърди, че около 9000 деца са починали в домовете за бебета и майки, управлявани от църквата, от 1922 г. до 1998 г. Това е около 15 процента от всички деца, попаднали в тези институции, се допълва в доклада.

Разследването е констатирало също, че не е имало установени със закона правила за осиновяване от чужденци на 1638 деца от тези домове. Повечето от децата са били осиновени в САЩ. Твърди се, че големи суми пари са били дадени на агенции в Ирландия за уреждане на осиновяванията зад граница. Но тези твърдения не могат да бъдат доказани или оборени.

Вчера ирландският министър по въпросите на децата Родерик О'Горман каза, че разследването е показало ясно, че неомъжените майки са се сблъсквали десетилетия наред в Ирландия с една брутална и потисническа култура на женомразие. Той каза, че правителството одобрява заключенията в доклада и ще публикува официално изявление към хилядите жени и деца, станали жертва на системата. Извиненията ще бъдат поднесени утре от името на държавата от премиера Михол Мартин, допълва Франс прес.

До разследването се стигна след разкрития на историчката Катрин Корлес през 2014 г. Тя установила, че близо 800 деца от дом, ръководен от католически монахини в град Туъм, са починали, но е намерила документи за погребението само на едно дете. Разследващите откриха след това масов гроб с останките на бебета и малки деца в подземна канализационна структура в пределите на дома в Туъм, закрит през 1961 г.