Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тези хора - и в Америка, и в България - които през последните дни най-много се възмущават от нахлуването на тълпата от привърженици на Тръмп в Капитолия на Вашингтон, през пролетта и лятото на миналата година или мълчаха по повод на вандалщината заляла американските градове от крайната левица, или високопарно говореха за това, че вандалщината е оправдана и резонна поради причини като "дискриминация", "расизъм" и т.н.

Обратно, тези, които бичуваха вилнеещата през пролетта и лятото тълпа, чупеща паметнци и грабеща магазини, днес в мнозинството си мълчат или оправдават действията на десните радикали в сградата на Конгреса от онзи ден. Тълпата може да бъде разделена на крайни - поляризирани лагери от вандали и екстремисти. Мислещите хора, претендиращи да са демократи, не могат да си позволят подобна принадлежност.

Демокрацията е политическа система много различна от охлокрацията - от властта на (гневната) тълпа. Не можеш да бъдеш демократ, ако оправдаваш и защитаваш собствената си тълпа, собствените си вандали, вилнеещи в полза на твоята партия или твоята кауза, а да изразяваш морално възмущение от безобразията на чуждата тълпа, на вандалите на противника си.

Понякога е много лесно разгневените тълпи да получат аритметично мнозинство в едно общество. В такъв случай демагозите шумно заявяват - ето я "народната воля", ето я присъдата на "демоса". В големия брой случаи обаче става дума не за воля на "демоса", а за пълномащабна пропагандна кампания и война, водена от определени политически и корпоративни интереси на върха на обществото - не в неговите низини.

Мястото на демократично мислещите и интелигентни хора не е в поза на защита на "собствената тълпа". Тяхното място е много по-близо до обществения център, където основните ценности са свързани не с това кой ще спечели следващите избори на всяка цена, а дали този, който спечели изборите ще пази и съблюдава ценностите на демокрацията и гражданската свобода. За съжаление такива хора са все по-малко - във всички днешни политически лагери, често вдигнали се на война едни против други.

Разумът и интелектът отстъпиха водещото място на радикалния политически и идеологически популизъм, който твори алтернативни светове на разделение, противопоставяне и конфликт. Този популизъм е мащабно облагодетелстван от посоката на развитие на демократичните общества през последния половин век, през който обществената система на плуралистична демокрация и икономика в полза на всички бе заменена от неолиберален пазарен фундаментализъм, който глобализира стопанството, раздели и поляризира обществата между бедност и богатство и маргинализира демократичните инструменти за формиране на обществен - публичен интерес като тихомълком ги подмени с олигархични решения на глобални елити.

Социалната поляризация бе прикривана с идеологически завеси на междукултурна война, която днес ескалира до открита неприязън и обществен сблъсък.

Демократичната система не вирее и не оцелява там, където другият е излишен. Демокрацията със сигирност си отива от там, където другият е враг. Не можем да си правим илюзии, че днешните мащабни разделения - както вътре в съвременните общества, така и между претендентите за нови хегемони в глобалния свят - ще отминат бързо или с едничкото пожелание да бъдем разумни и демократични в поведението си. Но ако не припомняме потребността от съгласие, разум и респект към другия - ще трябва да се разделим окончателно не само с демократичната система от гаранции за нашите права, достойнство и свобода, но и с елементарната сигурност на нашия живот в един все по-настръхнал свят.

A propos, в България има немалобройна и влиятелна група от хора със самочувствие на интелектуалци и демократи, за които уличните метежи са не просто най-любимо, а всъщност единствено средство за взимане на власт и за подаряване на власт. Чудно ли е тогава, че сме управлявани от олигархична клептокрация десетилетия наред...

Препубликуваме текста с разрешението на автора от профила му във Фейсбук.

 

Тези хора - и в Америка, и в България - които през последните дни най-много се възмущават от нахлуването на тълпата от...

Публикувахте от Ognyan Minchev в Петък, 8 януари 2021 г.

 

 

Коментари

 Nick  F's picture
Nick F
Nick F

Абе....

Много странни аналогии прави Оги Минчев. Дано се отразяват благотворно на жизнения му стандарт.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Неетично, непочтенно, подло е

Неетично, непочтенно, подло е да сравняваш ТЪЛПАТА на ВЛАСТТА, която вилнее за още и повече власт с ТЪЛПАТА на хората без ВЛАСТ, която вилнее срещу полицейското насилие на ВЛАСТТА – в използваният по-горе пример! Би било крайно интересно както я е подкарал, дали автпрът е натикал в същия чувал и тълпата потрошила с чуково Берлнската стена – държавна собственост, или тълпата на Чардафон Велики вилняла из Пловдив по време на Съединението? Съмнявам се да посмее и тях да даде за пример, защото знае, че с него ще бъде свършено и ще трябва патки да пасе до края на живота си! А, защо, като е тръгнал да сравява и поучава не сравни и тълпата от вилнеещи нацисти в еврейските гета на Хитлерова Германия е с тази на "вилнеещите германци" от Берлинската стена? Долна, отвратителна манипулаця е всичко излятото по-горе! Гнус и срам!
mm

за тълпата

При вилнеещите нацисти има тежко пострадали хора, предполагам и много убити заради единствена причина, че са се родили евреи. Берлинската стена пада след взето решение за обединение на ФРГ и ГДР. Акта на обединение е и акт за смъртта на стената. Тълпата само формално го извършва. Там няма умрели, дори предполагам няма ранени. На видеотата може дори да видиш само щасливи хора, които ... вилнеят.
Red Headcrab's picture
Red Headcrab
Headcrab

Правилно!

Тълпата НИ е по-добра от тълпата ВИ! Ето за това става въпрос...
Десебар Бойкикев's picture
Десебар Бойкикев
Десебарка

Бай Оги пак е бръкнал в мозъка на подопашието

На колене пред вдигнатото юмруче на резидента от Славяново! ╭∩╮ (òÓ,) ╭∩╮

Единство, творчество, красота

Демокрацията вирее там, където е изградено хармонично и здраво единство между народ, вождове и партия ГЕРБ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.