"Убеден съм, че министърът и здравните ни власти ще направят така, че да направим една чудесна ваксинация за пример. Убеден съм в лекарите и медицинските сестри. Стартираме и мисля, че ще се представим добре."

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Банско. Посещението на министър-председателя в града по традиция бе предавано на живо в профила му във фейсбук. Той бе придружен от кмета на Банско Иван Кадев и министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

Борисов заяви, че правителството много внимателно управлява пандемията, за да може бизнесът да работи.

"В последните две години от различните програми близо 20 милиона са влезли в областта и региона. Хората в Банско го заслужават. Имат си действащ кмет, много добър", заяви Борисов.

И допълни:

"Правим тези проекти в условия на пандемия. Това го правим, защото много внимателно управляваме пандемията, за да може бизнесът да работи. Дори и в Банско не сме спрели туризма."

Премиерът припомни, че през февруари курортът е бил затворен, а сега е отворен.

"Той е един от малкото курорти, които работят в момента и хората могат да се радват на чистия въздух, планините и да ползват СПА центровете. Благодаря на местната власт, че позволиха заповедта на здравния министър да е толкова лека и да може хората да преминат през пандемията", каза още Борисов.

И допълни, че въпреки пандемията ски туризмът и сноубордистите в Банско не са били спрени.

"Вижте вашите аналози в Австрия, в Германия, във Франция и сравнете с Банско", заяви Борисов.

Здравният министър Костадин Ангелов допълни, че са отпуснати 15 млн. лв. за осигуряването на антигенни тестове за цялата страна. Борисов не пропусна да изтъкне, че това е станало възможно заради добрата работа на приходните агенции.

"То не са само 15 млн. лв. за тестове, то са пари за дезинфектанти, 30 млн. за ремдесивир", каза още Борисов.

И допълни, че се надява с ваксините ситуацията в света да се нормализира.

След Банско Борисов посети и Гоце Делчев.

"305–310 млн. лв. сме дали само за ваксини. Отделно за докторите, за сестрите, за личните лекари, за дезинфектанти, за лекарства. Сигурно милиард отидоха за тази пандемия."

Това каза премиерът, докато посещаваше местната болница.

Борисов се отби и в предприятие за производство и бутилиране на минерална вода. Собственикът обясни, че засега се справят въпреки пандемията, като не се е налагало да се възползват от мерките за борба с кризата като 60/40. Той допълни, че по европейски програми са спечелили около 2,5 млн. лв., с които предприятието е било модернизирано.

Следвашата спирка на Борисов бе Симитли. Там той бе посрещнат от кмета Апостол Апостолов и депутата от ГЕРБ Стефан Апостолов. Борисов обясни, че за да се справим с пандемията трябва и най-непримиримите врагове да работят заедно,

"От понеделник може би ще започне ваксинирането на учителите, като свършат с лекарите. Светът навлиза във всякакви кризи - и финансови, и здравни, и политически. Шансът да се запазим е единство. Не случайно на сградата на парламента пише "Съединението прави силата". Броят на оздравелите трайно нараства и е два пъти повече от заболелите. Виждате и вашият регион как се развива – автомагистрала "Струма" следите ли я", коментира Борисов.

Кметът му отговори, че скоро ще започне пълната реконструкция на железния мост, който свързва кв. "Ораново" и Симитли.

"До броени дни очакваме разрешителното за строеж. Ще се направи хубав двулентов мост. Въобще модерна европейска работа", похвали се Апостолов.

Той заяви, че близо 1 млрд. лв. са вложени в образователната инфраструктура, а училищата са станали много хубави. В общината има изградени 15 социални центрове, предстои изграждането на още 2.

"Няма община с такава социална политика. В момента няма село в общината, в което да не се работи усилено. Детските градини претендираме, че са най-хубавите в цяла България. Сам ще се уверите, че имаме дворове, игрища, които в цяла България не сте виждали", каза още кметът на премиера.