Жената, застреляна от полицията по време на блокадата на Капитолия във Вашингтон в сряда, е идентифицирана като 35-годишната Ашли Бабит, ветеранка от военновъздушните сили на САЩ. Нейната активност в социалните мрежи показва, че е била привърженичка на конспиративни крайно десни теории, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бабит е била върла привърженичка на президента Доналд Тръмп, каза в телевизионно предаване съпругът й. Нейните постове и ответни послания в Туитър са подкрепяли твърденията на Тръмп, че е загубил изборите на 3 ноември заради фалшификации на демократите.

Ден преди драматични събития във Вашингтон Бабит пуснала в акаунта си в Туитър свои снимки и споделила вълнението си, че ще присъства на митинга в подкрепа на президента на 6 януари с думите: "Нищо няма да ни спре . . . Те могат да се опитват, опитват и опитват, но бурята е тук и тя връхлита Вашингтон след по-малко от 24 часа . . . Тъмнината става светлина!"

Тръмп приключи речта си на митинга в сряда с призив към своите привърженици да тръгнат към Капитолия. Малко по-късно някои от тях разбиха огражденията около сградата и нахлуха вътре, докато Конгресът заседаваше по утвърждаването на победата на Джо Байдън в президентските избори. 

Видео от стрелбата вътре в сградата, пуснато в мрежите от журналист на свободна практика, показва хаотично суетене на нахлулите привърженици на Тръмп и на полицаи в Капитолия.

Чува се единствен изстрел, след което камерата се съсредоточава върху една жена, която прилича на тази от снимките на Бабит, облечена в блуза със знамето на САЩ на гърба, която силно кърви и явно е в шок. Хора около нея пищят и се опитват да се погрижат за раните й.

Полицията, охраняваща Капитолия, потвърди днес, че жена, идентифицирана като Ашли Бабит, е била застреляна от полицай, докато протестиращите си пробивали път към залата, в която заседава Камарата на депутатите. По-късно тя починала в болницата.

Бабит е била на активна служба във ВВС на САЩ като старши летец от 2004 до 2008 година, съобщиха от резерва на ВВС. От 2010 до 2016 г. е била в Националната въздушна гвардия.

Разследването на стрелбата в сградата на Конгреса тече.