Националният съвет на БСП изключи Георги Гергов от партията. Това съобщиха от пресцентъра на партията. От "Позитано" 20 уточниха, че са събрани необходимите подписи за приемане на решение за изключване на Георги Гергов от БСП.

По казуса Гергов се произнесоха всички висши контролни и колективни органи на партията  - Общопартийната контролна комисия, работната група по случая, Изпълнителното бюро и Националният съвет на БСП.

Преди дни Изпълнителното бюро на БСП предложи на пленума да изключи Гергов. Сред мотивите за предложението са грубо нарушаване на уставни норми, уронване на престижа на партията и др.

Градският съвет на БСП в Пловдив, откъдето е и Гергов, реагира на предложението с декларация, с която сне политическото доверие от националното ръководство на партиятта. Заместник-председателят на градската организация в Пловдив Нина Чавдарова обясни, че Гергов не може да бъде изключен, защото е напуснал Националния съвет, а според устава на БСП партиец може да бъде изключен само от органа, в който членува.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обаче обясни, че не става дума за всички пловдивски социалисти, а само за градския съвет в Пловдив.

"Пловдивските социалистите са се произнесли. Имаме техните становища, в резултат на което взехме това решение. Становището им не е ласкаво за състоянието на партийната организация в Пловдив", каза Нинова.

И допълни:

"Ще има ред, устав и еднакви правила за всички, независимо кой как се казва. Когато имаш заявка да управляваш България, да има ред и еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо със себе си, вътре в партията".

Нинова и Гергов са в открит конфликт от години, въпреки че той и организацията на левицата в Пловдив и областта я подпрепи при първоначалното й избиране срещу бившия председател Михаил Миков. Гергов бе част от първото Изпълнително бюро на Нинова, но бе отстранен след т.нар. ЦУМгейт. Оттам нататък отношенията само се изостряха. Нинова публично настояваше Гергов сам да си тръгне от партията.