Правителството на германската провинция Мекленбург - Предна Померания реши да приложи трик, за да оттърве „Северен поток“ 2 от американски санкции. За целта провинцията създава фондация за защита на природата, която ще действа като щит и на строежа на газопровода и ще пази германските фирми в проекта от американските санкции.

Днес се очаква местният парламент да одобри създаването на фондацията, която ще носи името "Защита на природата".

Вестник „Билд“ цитира документа, който кабинетът е подписал: „Местното правителство създава фондация, която, подкрепена от различни организации и граждански сдружения ще подпомага опазването на климата, а също така ще помогне и за довършването на газопровода „Северен поток“ 2“.

Като основание за тази стъпка правителството посочва, че актуалното законодателство в САЩ изисква създаването на фондация, за да може да се продължи строежът.

Че фондацията няма да се занимава с климата става ясно обаче от принципала, който й е избран. Това не е Министерството на околната среда, а Министерството на енергетиката. За създаването на фондацията правителството на Мекленбург-предна Померания се е договорило с фирмата „Северен поток 2“ АД, която е стопроцентова дъщерна фирма на „Газпром“.

Мекленбург-Предна Померания ще участва с 200 000 евро държавен капитал в учредяването на фондацията.