Демократите в САЩ са на крачка от това да получат контрол върху Сената. На 5 януари в традиционно консервативния щат Джорджия се проведоха избори за двете сенаторски места, които Демократическата партия трябваше да спечели, за да си върне контрола над горната камара - досега републиканците поддържаха мнозинство с 50 на 48.

При победа на двамата демократи би имало паритет, но тук идва ролята на вицепрезидента (в случая - Камала Харис), с чийто глас президентът Байдън ще може да налага програмата си. При този сценарий Демократическата партия ще контролира Белия дом, Камарата на представителите и Сената.

А ето как протича надпреварата в Джорджия към 12:00 часа българско време. 

В ключовите избори за сенаторски места в Джорджия левият пастор Рафаел Уорнок разби Кели Лофлър. Той ще стане първият чернокож сенатор на щата. По данни на Асошиейтед прес при 90 процента преброени гласове Уорнок води с 50,6 процента (2 227 296 гласа) срещу 49,4 на сто (2 173 866 бюлетини) за бизнес дамата.

Надпреварата между демократа Джон Ософ и дългогодишния сенатор Дейвид Пърдю е много по-оспорвана. Но при 98 процента преброени гласове Ософ е напред с 50,2 процента (2 208 717 гласа) и 49,8 (2 192 347 бюлетини) за Пърдю, като разликата между тях се увеличава. Си Ен Ен припомня, че все още остават да бъдат преброени гласове от избирателни райони с предимно леви избиратели. Надеждата на републиканците е сред 17 000 бюлетини на военни и жители на щата в чужбина, които ще бъдат преброени едва в петък. Но Партията на Линкълн трябва да се надява на чудо, за да запази мнозинството в Сената, което имаше през последните 10 години. Или да се докаже, че при преброяването е имало грешка.

Екипът на Пърдю публикува съобщение, в което призова за "време и прозрачност, за да бъдем сигурни, че резултатите са честни и точни и че гласовете на жителите на Джорджия са чути".

Пърдю и Лофлър по-рано се присъединиха към отбора "Тръмп" в Конгреса - конгресмените, които заявиха, че няма да приемат ратифицираните от Избирателната колегия резултати, когато бъдат гласувани днес.

Мнозина републиканци обвиняват Тръмп за ниската избирателност сред републиканците в Джорджия. Президентът дълго време отказваше да подкрепи републиканските кандидати и атакуваше високопоставените служители на Републиканската партия, които отказваха да оспорят победата на Байдън.

Преди 4 часa (към 03:00 часа вечерта столицата Вашингтон), докато повечето медии съобщаваха победата на Уорнок и увеличаващата се преднина на Ософ, държавният глава отново демонстрира, че приоритетите му не са в партията, а в собственото му политическо оцеляване.

"Ако вицепрезидентът Майк Пенс излезе на наша страна, ние ще спечелим президентството. Много щати искат да десертифицират грешката, която допуснаха с неправилното сертифициране и погрешните числа в процеса, който НЕ бе одобрен от щатските легислатури (а трябва да бъде). Майк може да го върне!"

Това е погрешно. Пенс ще наруши Закона за определяне на електорите от 1887 г., ако откаже да приеме резултата от изборите. Този закон е приет, след като председател на Сената през 1857 г. се противопоставя на опит да не бъде зачетен вотът на петима електори от Уисконсин, закъснели с ден за церемонията заради снежна буря. Законът от 1887 г. е приет, за да не се допускат подобни случаи в бъдеще.

Що се отнася до щатските легислатури, те имат роля единствено по метода на избиране на електори, не в избора на конкретните лица.